Американски професор: Има 50% шанс да живеем в симулация

11
13239

Влиятелна статия от 2003 г. от философът Ник Бостром от Университета в Оксфорд излага възможността нашата реалност да е компютърна симулация, измислена от силно напреднала цивилизация. В статията си той твърди, че поне едно от следните три твърдения трябва да е вярно:

  • Цивилизациите обикновено изчезват, преди да развият способността си за създаване на собствени симулации на реалността.
  • Напредналите цивилизации обикновено нямат интерес да създават симулации на реалността.
  • Почти със сигурност живеем в компютърна симулация.

Сега астрономът от Колумбийския университет Дейвид Кипинг разглежда упорито тези предположения, известни също като „Трилемата на Бостром“, и аргументира, че по същество има 50/50 шанс да живеем в симулация, съобщават Scientic American.

Кипинг акумулира първите две предположения на Бостром в едно, аргументирайки, че и двете водят до един и същи резултат, според който ние не живеем в симулация. Това означава, че шансът третото предположение на Бостром да е вярно става 50%.

Кипинг също смята, че колкото повече слоеве от реалността са били вградени в симулация, подобно на руска матрьошка, толкова повече компютърните ресурси за нейното изпълнение ще намаляват. С други думи, колкото по-навътре се спускате към заешката дупка, толкова по-малко изчислителна мощност ще ви бъде необходима, за да създадете убедителна симулация. Изводът на астронома след изчисляване на вероятностите се равнява на около 50 процента шанс и двете хипотези да са верни.

Но ако хората някога измислят собствена симулация, тази картина ще се промени коренно.

„Тогава ще остане само една симулационна хипотеза. В деня, в който ние изобретим собствена симулация на реалност, това означава че шансът да не сме реални и самите ние да съществуваме в симулация, вече няма да е 50%, а директно 100%.“

Тези предположения отварят редица други въпроси. Ами ако успеем да открием „бъг в матрицата“, който да докаже, че нашата реалност е симулация? Или какво, ако можем да покажем, че симулацията използва квантови суперпозиции, които я определят или като реалност, или като симулация в зависимост от това дали е наблюдавана?

Други учени дори твърдят, че през следващите няколко десетилетия нашето компютърно ноу-хау всъщност ще ни позволи окончателно да потвърдим веднъж завинаги дали живеем в симулация или не. Засега трябва да понесем факта, че просто нямаме доказателства.

„Не може да се провери дали живеем в симулация или не. Ако нямате доказателства за реалността, тогава как можете да отхвърляте, че може и да е симулация?“, завършва Кипинг.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари