Комисията за защита на личните данни глоби мобилен оператор с 53 хил. лв. за нарушаване на GDPR

8
1488

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) е взела решение да глоби мобилен оператор с 53 000 лв. за нарушаване на Общия регламент за защита на данните (GDPR).

Причината – мъж е установил, че без да знае и да е подписвал каквото и да е, договорът му за абонаментен план е преминал в такъв за предплатена услуга.

В решението на комисията мобилният оператор е записан само с инициали.

Според КЗЛД той е нарушил основните принципи за обработване на лични данни, включително и условията, свързани с даването на съгласие.

Високата санкция е наложена, тъй като комисията вече е глобявала няколко пъти този мобилен оператор за неспазване на правилата за личните данни. Като в решението изрично се изброяват имуществени санкции за 21 000 лв., за 18 000 лв., за 15 000 лв., за 2700 лв.

Освен това КЗЛД подчертава, че вече е глобявала телекома за същото нарушение – регистрация на предплатени услуги без знанието и съгласието на субекта на данните.

„И в този смисъл и независимо от факта, че на същия е била наложена санкция в размер на 18 000 лева за това нарушение, този размер не е оказал необходимото въздействие спрямо администратора за преустановяване извършването на този вид нарушения“, завява КЗЛД и този път налага по-сериозна имуществена санкция.

Решението е от 26 февруари 2019 г. и подлежи на обжалване пред Административен съд София-град.
В жалбата А.Х. посочва, че в периода 30 – 31.03.2018 г. установил, че доставчикът на телекомуникационни услуги, който използва вече повече от шест години – ”Т.Б.” ЕАД е използвал неправомерно личните му данни. До 03.03.2017 г. на негово име били регистрирани два мобилни номера: ****** и *********.
На 04.03.2017 г., в офис на оператора – град Т., обл. Д. било подадено заявление за преминаване от абонаментен план към предплатена карта за мобилен номер *********. Посочва, че не е уведомяван под никаква форма за тази промяна в обстоятелствата по договора, както и че не е подавал подобно заявление в нито един офис на оператора. След проведен телефонен разговор от А.Х. с оператора, установил, че номер ********* не е регистриран на негово име.
След още няколко обаждания разбрал и в кой офис на оператора е извършена тази процедура – град Т. Твърди, че уравителя на обекта в този град му позвънял, за да го попита какво се случва, след което се опитал да му припомни, че се познават отдавна и няма нужда да прибягва към ”по – крайни мерки“, за което познанство А.Х. нищо не знаел.
Според него служителите на оператора са използвали личните му данни и са предприели действия, лишени от неговите подпис и съгласие
Декларира, че не се е подписвал на заявлението и не е давал съгласие личните му данни да бъдат обработвани за посочената цел. А.Х. счита, че обработката на личните му данни на 04.03.2017 г в офис на оператора представляват нарушение на правата, предоставени му от Закона за защита на лични данни.
Според него било видно, че подписа, положен на заявлението и неговия не са идентични, както и че в него е посочено неговото ЕГН, но номерът на лична карта не бил негов. Проблемът не бил само подписа, а самата злоупотреба с личните му данни, извършена без неговото изрично съгласие.

 

Статистиката на комисията показва, че най-често гражданите се оплакват от нарушения при обработване на личните им данни именно от телекомите. Миналата година срещу тях са подадени 135 жалби. Тези срещу видеонаблюдение са 84, а срещу банки и други кредитни институции – 67.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
1 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
8 Автори на коментарите
ГеуеСкорпиоХанко БратTelecom UserBarni Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ББН
ББН

Защо криете кой е операторът? Обявете го публично, за да се заостри вниманието на останалите потребители!

Емил
Емил

Е то с тези инициали не е трудно да се сети човек. Операторите у нас са А1 България ЕАД, Българска телекомуникационна компания ЕАД, Теленор България ЕАД и Булсатком ЕАД.

Иван
Иван

Еее, голямо криене, голямо чудо…
Ж.Ц. каза, че М.Ц. е чул от П.Г, че К.Б. вече е УТЖМ.

Barni
Barni

А.Х. да заведе дело срещу Т. Б. ЕАД за попълваните от тях документи с невярно съдържание. От страна на Т. Б. ЕАД са извършени множество нарушения на българското законодателство – фалшификации, използване на лични данни без знанието на притежателя им…

Telecom User
Telecom User

При търсене на „Т.Б.” ЕАД, се вижда ЕИК 130460283. Проверете го в търговския регистър: https://public.brra.bg/CheckUps/Verifications/VerificationPersonOrg.ra и ще разберете кой е телекома, въпреки, че от абревиатурата пак е видно.

Ханко Брат
Ханко Брат

53к пак е малко. бълха ги ухапала. тия пари ги изкарват за под половин ден. трябва да е 5,3M за да почнат да се съобразяват.

Скорпио
Скорпио

Добре де, Теленор БГ ще плати на държавата глоба 53 хил.лв. а А.Х. какво получава?
За телекома глобата не е фатална и ще продължи с номерата си, парите ще потънат в бездънните сметки на държавата, а за човека който е реално пострадал от машинациите на оператора няма нищо.

Геуе
Геуе

Понеже съм глупак, пак да си кажа глупостите :
За 16 лева – 50 ГБ на Макс, 4 ГБ в роуминг
Неограничени разговори в Италия и Европа + неограничени минути към 60 дестинаии извън Европа.
Това в Италия с около 1000 лева минимална пенсия, НО когато навлезе 4 ти оператор. Иначе, кат нашите, картел, вдигане на цени и предлагане на тилефончета по 9,99 на месец
http://www.iliad.it
Ма ние си траем, плащаме и се радваме на Диема по тилефону.
П.С. за нормалните граждани имат около 140 канала с ефирна цифрова телевизия, ние плащаме за кабилна.