fbpx
26.2 C
София

Компанията Nanom обяви, че е постигнала 9-кратно увеличение капацитета на акумулаторните батерии

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Исландската стартираща компания Nanom направи шумен анонс – стартъпът обеща минимум 9-кратно увеличаване ефективността на литий-йонните и желязно-никеловите акумулаторни батерии. Nanom подчерта, че с помощта на нейните нови акумулаторни батерии електромобилите ще могат да прекосят цялата територия на САЩ – от източното до западното крайбрежие само с едно зареждане. При това, предложените от тази стартираща компания батерии са пет пъти по-леки в сравнение с широкоразпространените към днешен ден решения и плюс това се зареждат по-бързо.

Съвременните акумулаторни батерии генерират енергия, когато литиевите йони се преместват от отрицателния електрод към положителния. Nanom предлага използването на наночастици, с помощта в които значително се увеличава площта за преместването на електроните в тези батерии. По този начин многократно се повишава плътността на енергията при едни и същи габаритни размери.

„Всичко се дължи на свръхвисоката повърхностна площ, която оказва основно влияние на скоростта на зареждане и на капацитета на акумулаторната батерия. Ако за пример вземем една визитна картичка, то имаме две повърхности – лицева и обратна. Но ако разрежем тази картичка на милиард частици, то ще получа повърхност колкото няколко футболни игрища и ще можем да използвам не само двете страни, но и всичко което се намира между тези частици. Това е начинът, който можем да използваме за акумулиране на енергия чрез цялата тази досега неизползвана площ“ – заяви генералният директор на Nanom Арман Коич.

Стартъпът добавя към стандартните ключови материали на акумулаторните батерии наночастици, които генерират електрическа енергия на микроскопично ниво. Допълнителното преимущество на този подход е, че технологията на Nanom може да се използва в сега съществуващите предприятия за производство на акумулаторни батерии и не изисква промени в поточните линии. Наночастиците просто се смесват с използваната в батериите суспензия, което е стандартна възможност на всяка производствена поточна линия за производство на захранващи елементи. Коич допълва, че всички необходими патенти и документации са вече готови и неговата компания започва съвместната работа с големите производители на акумулаторни батерии, като модернизацията на заводите ще отнеме съвсем малко време.

Друго преимущество на тази нов подход е, че батериите с наночастици могат да бъдат интегрирани в материалите, които се използват за сглобяването на автомобилите, корабите и самолетите. С помощта на тази нова технология, е възможно например, цялото купе на електромобила да бъде цялостен акумулаторен блок.

Компанията представи своя пилотен проект, в който електрически кораб е конструиран по такъв начин, че неговият корпус едновременно е и акумулаторна батерия. Интересно е че 15 метра корпус от подобен тип предлага капацитет за акумулиране на енергия колкото за пет електромобила на Tesla.

Nanom специално подчертава, че който и да е материал или конструкция, които са превърнати в акумулаторна батерия, са здрави, не съдържат вредни химикали, екологични са и е невъзможно да се взривят при удар.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини