Нов тип наночастици може да се свързва с точно определени неврони на мозъка

4
1000

Учени от университета на Маями разработиха нова технология за обработка на невронните сигнали – това са новите магнитоелектрически наночастици (MENP). Новият метод работи без невроинтерфейси – MENP се придвижва в организма на хората чрез кръвоносния поток и свободно прониква в мозъка чрез кръвно-мозъчната бариера и прочита сигналите на отделните неврони. Проектът бе представен наскоро, но вече привлече вниманието на DARPA, която се зае с неговото по-нататъшно финансиране.

„Може да се каже, че нашият мозък до значителна степен се състои от многобройни електрически клетки и използването на MENP е много удобно, понеже тези наночастици могат да реагират не само на електрическите, но и на магнитните полета. След като частиците MENP проникната в мозъка и се разположат близо до невроните, ние можем да стимулираме тези неврони с помощта на външно магнитно поле, а те от своя страна създават електрическо поле, с помощта на което става възможно да взаимодействаме с невроните без каквито и да било проводници“ – се казва в съобщението за пресата.

Според създателите на новата технология, всички други проекти, свързани с невронните интерфейси са обречени на провал – в мозъка на човека има над 80 милиарда неврона и за точния анализ на техните сигнали се налага използването на същото количество микроскопични електроди. Ето защо, единственият надежден начин за включването на мозъка към компютърните системи е безжичната връзка с поддръжката на новите нанотехнологии.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари