Компанията Nikola призна, че е фалшифицирала промоционалното видео за своите електрически товарни автомобили

4
1058

Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) започва задълбочена проверка на дейността на компанията Nikola, която бе обвинена в мошеничество. Компанията Hindenburg Research публикува отчет, в който твърди, че Nikola е фалшифицирала промоционалното видео на електрическия камион Nikola One. И още, Hindenburg Research директно заяви, че Nikola е измамила инвеститорите относно перспективите на своя бизнес за производство на електрически товарни автомобили.

През месец декември 2016 година основателят на Nikola Motor Company Тревър Милтън представи прототипа на електрическия камион Nikola One. През месец януари 2018 година компанията публикува в YouTube и в различните социални мрежи видеото ‘Nikola One на път‘. Клипът показва електрическия товарен автомобил Nikola One, който се движи по двулентова магистрала в пустинята.

 

Миналата седмица инвестиционната компания Nikola изпрати специално съобщение до медиите, в което пише, че е съгласна с твърденията на Hindenburg Research. Компанията Nikola призна, че през месец декември 2016 година нейният прототип не е работел и не е можел да се движи самостоятелно. Той не е работел и през месец декември 2016 година и също не е можел да се движи самостоятелно, когато компанията е представила въпросното видео. Nikola заяви, че скоростната кутия, акумулаторният блок, инверторът, хидравликата на волана и редица други компоненти на камиона са били съвсем изрядни и в работно състояние по време на изложбата през 2016 година. Но Nikola е нямала какъвто и да било работещ водороден горивен елемент, както и двигател за задвижване на колелата. Всъщност, това са ключовите елементи на всеки автомобил и сега Hindenburg Research доказа, че Nikola никога не ги е имала.

Инвестиционната компания Hindenburg Research е на мнение, че Nikola е избутала този уж електрически камион на някое възвишение и му е дала възможност да се спусне надолу, като едновременно е наклонила камерата, за да създаде впечатление, че камионът се движи на собствен ход.

Сега Nikola официално призна, че нейният електрически товарен автомобил така и не е могъл да започне да работи както трябва.

‘Когато започнахме да работим върху следващото поколение електрически камиони, решихме да не изразходваме допълнителни ресурси за Nikola One. Вместо това ние започнахме с всички сили да работим върху Nikola Two. Ние никога не сме казвали, че електрическият камион от видеото се движи с помощта на собствен двигател. Инвеститорите на Nikola, инвестирали в този проект, знаят всички технически възможности на Nikola One към датата на инвестицията’.

Hindenburg Research обвини компанията Nikola в мошеничество и преувеличаване възможностите на своите камиони. Nikola от своя страна заяви, че Hindenburg Research се опитва да манипулира нейните акции.

Bloomberg отбеляза, че към днешен ден Nikola няма почти никакви приходи, но цената на нейните акции през месец юни достигна почти $80 с което пазарната капитализация на Nikola превиши тази на Ford Motor. След излизането на отчета на Hindenburg Research, курсът на акциите на Nikola падна толкова много, че буквално унищожи всички приходи от датата на излизане на тази компания на борсата.

Сега SEC трябва да определи, дали Nikola е нарушила закона за ценните книжа.

5 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари