Надменните подигравки с теориите за „чипирането на хората“ изглеждат все по-плоски с всеки изминал ден и технологията ще се появи, въпреки невежеството на авторите на тези подигравки. Не е въпрос на „дали“, а на „кога“. Илън Мъск вярва в технологията, много други също. Пренебрегвайки всякакви мрачни прогнози и разни теории на конспирациите, развитието на идеята може да има множество полезни приложения за човек и развитието му като същество. Замислете се само за здравеопазването и здравната грижа например.

Тази седмица компания, която е пряк конкурент на Илън Мъск и неговия Neuralink получи официално разрешение от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (Food and Drug Administration, FDA) да започне клинични изпитания върху хора, съобщава Interesting Engineering.

Syncron, компания, разработваща компютърно-мозъчни интерфейси обяви, че се е сдобила с ценното разрешение от страна на FDA. Нужно е да се припомни, че Neuralink например няма все още такова. Syncron са създатели на Stentrode, устройство, което се поставя в мозъка на парализирани пациенти, което им помага да управляват със силата на мисълта си дигитални устройства, като например курсора на компютърна мишка. Това се постига, като Stentrode си комуникира с втори имплант, който се намира в гръдния кош на човек, като двете са свързани с малък кабел. Обработените сигнали, идващи от мозъка се изпращат към дигитално устройство, намиращо се в близост до пациента посредством специален трансмитер.

Това, което е интересно за Stentrode е, че за разлика от други подобни интерфейси, той не се нуждае от хирургическа операция, за да бъде поставен. Той бива вкаран в кръвоносен съд в основата на врата и насочен към такъв в мозъка, като процедурата е ниско инвазивна и отнема само два часа. „Подобно на поставянето на стентове в сърцето“, пишат Syncron.

Компанията възнамерява да започне скоро тестове с шестима пациента в болницата „Маунт Синай“ в Ню Йорк. Synchron вече са провеждали опити с хора, като например над четирима човека в Австралия. Двама от тях са успели да контролират дигитални устройства с мисълта си: да изпращат текстови и имейл съобщения, някои по-дребни работни задачи, използвали са Интернет за пазаруване и онлайн търговия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари