Корабът Союз МС-14 не успя да се скачи с МКС

0
973

Корабът Союз МС-14, на борда на който се намира руският човекоподобен робот Фьодор, не успя да се скачи с Международната Космическа Станция поради проблеми със системата за скачване „Курс“. Корабът е отведен на безопасно разстояние от МКС, а повторното скачване ще бъде осъществено в резервна дата.

Руският космически кораб трябваше да предостави на МКС около 670 килограма товар, включващ научно и медицинско оборудване, хранителни продукти, медикаменти и други.

Едновременно с това на МКС бе изпратен 160 кг антропоморфен робот FEDOR (Final Experimental Demonstration Object Research), създаден от компанията „Андроидна техника“. В Станцията роботът трябваше да бъде управляван от космонавта Александър Скворцов, който за тази цел трябва да използва VR шлем и специални ръкавици. Плановете са роботът да бъде използван за операции в открития космос.

Скачаването започна на 24 август сутринта, но когато Союз МС-24 се приближи на разстояние 99 метра до МКС, когато възникнаха проблеми в системата „Курс“, които е нямало как да бъдат решени оперативно. След това корабът е преместен на 279 метра от МКС, където не е опасен за Станцията и хората в нея. Решено е засега повторно скачване да не бъде осъществявано. Повторният опит ще бъде направен на резервна дата, която засега не е обявена. Ако скачването бъде успешно, връщането на Союз МС-14 заедно с робота е предвидено за 7 септември.

От 2011 година в МКС работи антропоморфния робот Robonaut 2, създаден съвместно от НАСА и General Motors. Той бе върнат на Земята през 2019 година за модернизация и трябва да бъде транспортиран до МКС до края на тази година.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за