Космическата сонда Juno изпрати нова, още по-подробна снимка на спътника на Юпитер, Европа

1
890

Роботизираната междупланетна станция Juno изпрати на Земята най-детайлното към днешен ден изображение на ледената повърхност на спътника на Юпитер Европа. На него се виждат бразди и двойни хребети, както и голяма вдлъбнатина с необичайна форма и следи от изригвания на гейзери.

Междупланетната станция Juno извърши своя втори най-близък полет до повърхността на ледената луна на Юпитер, Европа в края на септември тази година – минималното разстояние до спътника бе 352 километра. Станцията получи редица подробни изображения на Европа, както и данни за нейната повърхност и екзосфера, освен това прелитането направи възможно съкращаването на орбиталния период на въртене на станцията около Юпитер.

А сега, в началото на октомври екипът на станцията публикува най-подробното към днешен ден изображение на повърхността на Европа, получено от Juno с помощта на сензора SRU от по-малко разстояние – 412 километра. Вижда се част от ледената кора на луната с размер 150 на 200 километра, осветено от отразената слънчева светлина от Юпитер от нощната страна на Европа. Разделителната способност на изображението варира от 256 до 340 метра на пиксел.

Изображението показва множество бразди, както и двойни хребети, разделени от вдлъбнатина – учените ги смятат за аналог на земните двойни хребети, образувани поради замръзване на някои подповърхностни резервоари с течна вода. Тъмните петна може да са следи от изригвания на гейзери, а необичайната падина с размери 67 на 37 километра все още няма обяснение. Многобройните бели точки в изображението се дължат на високоенергийни частици от магнитосферата на Юпитер.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари