Космически инженер създаде клетъчен телефон с „шайба“

3
1656

Не всеки е любител на съвременните смартфони. Някои копнеят още за дните, в които телефоните идваха с въртящи се циферблати. Изглежда космически инженер, който мрази днешните джаджи, показа своята позиция срещу еволюцията на текстовите съобщения, като изгради телефон, който можем да определим като пресечна точка между античното и новото.

Джъстин Хаупт, инженер на астрономически прибори в Националната лаборатория в Брукхейвен в Ню Йорк, прекара три години в създаването на работещ мобилен телефон, който използва въртящ се циферблат. Експертът се вдъхновява да създаде устройството заради неприязънта си към днешните смартфоните и еволюцията, която дойде от изобретяването на текстовите съобщения.

„Работя в областта на технологиите, но не харесвам културата около смартфоните. Не харесвам днешния свят на хипер свързаност. Не ми харесва идеята да бъде някой и да бъда отразявана във всеки един момент и не е нужно да имам това ниво на достъп до интернет. Всеки път, когато искам да проверя нещо, аз съм по-щастлива, ако го направя когато съм пред компютъра си. Никога не съм изпращала текстови съобщения и изграждането на този телефон беше отчасти защото не понасям новият начин на комуникация, продукт на SMS ерата.“

Хаупт отначало си осигурява въртящ циферблат от стар телефон Trimline, като се уверява, че той е достатъчно малък, за да се побере в джобен телефон. След това тя купува ръководства и хардуер за разработка на радио мобилен телефон от хардуерната компания Adafruit, с което успява да реализира концепцията.

Следващата стъпка е била да сглоби всички компоненти и да ги побере в 3D-принтиран корпус, който включва бутони за бързо набиране, за да може да се свързва по-лесно със съпруга си и майка си.

„Ако искам да се обадя на мъжа си, това може да се случи само с един бутон. Мога да се свържа с него по-бързо, отколкото през смартфона. В редките случаи, когато искам да се обадя на нов за мен номер, използвам въртящия се циферблат и това е забавно, тактилно изживяване.“

Има ли реална полза?

Телефонът работи с предплатена SIM карта на AT&T, но това не е единствената съвременна технология в него. Хаупт добавя и E-ink дисплей, за да може все пак да вижда изпратени до нея SMS съобщения и пропуснати повиквания. Разбира се, тя няма как да напише SMS през него – именно защото оттам тръгва и поривът ѝ да създаде подобно устройство.

Със своите габаритни размери от 4 x 3 x 1 инча, акумулаторната батерия на телефона издържа между 24 и 30 часа. Устройството бързо привлече любопитните погледи на толкова много хора, че Хаупт вече продава комплект на цена от 170 долара от необходимите хардуерни компоненти и указания, за да могат хората сами да си сглобят телефон като нейния. Единствено ще се нуждаят от собствен циферблат, който не е част от комплекта и не се намира толкова лесно, поради липсата на производство.

Това не е първият „мобилен“ телефон с въртящ циферблат за набиране. Някои от най-ранните модели, като Canyon MK900 IMTS (по-долу) и тези в превозните средства, използваха циферблатите. Изминахме дълъг път.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари