Астрономи заснеха „космическа пеперуда“

0
421
Най-детайлното изображение на планетарната мъглявина NGC 2899, известна като "космическа пеперуда", с което разполагаме до момента. Заснето е с телескопа VLT (Very Large Telescope) на Европейската южна обсерватория (ESO). Източник: ESO

Астрономи заснеха изумителните краски на обекта NGC 2899, известен с популярното название „космическа пеперуда“. Той представлява планетарна мъглявина – гигантски облак от газ, формиран около стара, но все още неизбухнала звезда, разположена на няколко хиляди светлинни години от Слънчевата система.

Планетарната мъглявина е сравнително кратка фаза от еволюцията на 95% от звездите. В крайните етапи от живота си, те се раздуват и изхвърлят своите външни слоеве. Ултравиолетовата радиация от експлодиращото горещо звездно ядро предизвиква светене на изхвърления газ, което причинява образуването на газови облаци в разнообразни цветове и форми.

На видеото долу можете да наблюдавате „космическата пеперуда“, като представянето започва от широко поле на небесния регион около NGC 2899 и достига планетарната мъглявина. Данните са предоставени от телескопа VLT на ESO

Газовите облаци на NGC 2899 се простират до разстояние от две светлинни години от центъра на мъглявината. Температурата на газа достига 10 000°C, поради което мъглявината е изключително ярка. Тези високи температури се дължат на огромните количества радиация, излъчена от звездата, около която се формира това космическо зрелище. Радиацията кара водородът в мъглявината да свети в червеникав ореол около кислородния газ, който сияе в синьо.

Симетрична форма

Обектът е разположен на между 3000 и 6500 светлинни години в южното съзвездие Корабни платна. Смята се, че симетричният облик на планетарната мъглявина се дължи на наличието на две централни звезди, а не една. След като едната звезда достигне края на живота си и изхвърли външните си слоеве, другата взаимодейства с потока от газ и образува двустранния облик, който се наблюдава на изображението. Само между 10 и 20% от планетарните мъглявини притежават подобна биполярна форма.

Четирите телескопа, които формират VLT. Обсерваторията е разположена в пустинята Атакама в Чили. Източник: ESO

Астрономите успяват да заснемат това изключително детайлно изображение на NGC 2899 с помощта на спектрографа FORS (FOcal Reducer and low dispersion Spectrograph) на телескопа VLT в Чили. Този инструмент с висока разделителна способност е един от първите, с които телескопът е оборудван. С негова помощ са заснети редица зашеметяващи изображения и са направени много от откритията на Европейската южна обсерватория (ESO). FORS  допринася за наблюденията на гравитационни вълни, изследването на първия междузвезден астероид Oumuamua и обогатяването на разбиранията ни за сложните планетарни мъглявини.

Това изображение е заснето по програмата Cosmic Gems на ESO, която цели създаване на изображения на интригуващи или визуално атрактивни обекти с помощта на телескопите на ESO. Всички събрани данни по програмата могат също да бъдат използвани за научни цели и да бъдат предоставени на астрономи с помощта на научния архив на ESO.

4.8 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари