fbpx
0.8 C
София

Животът под повърхността на Марс е по-вероятен от всякога

Може да сме съвсем близо до откриването на живот на Марс.

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Дори най-издръжливите микроби не биха могли да оцелеят дълго на пустинна земя на Марс.

Смъртоносна радиация от космоса поразява повърхността. Средната температура е минус 60°C. В дълбоко сухата и рядка атмосфера чаша вода веднага би се изпарила.

И все пак под адската земя издръжливи микроби – ако изобщо са съществували – биха могли да издържат милиони години. Избягвайки заплахите отгоре, този живот може дори да е оцелял до днес. „Няма спасение, освен ако не сте дълбоко под повърхността“, казва Майкъл Дейли, професор по патология.

Дейли и екип от учени наскоро публикуваха ново изследване в космическото списание Astrobiology, което показва, че един невероятно здрав земен микроб, Deinococcus radiodurans – който оцелява в ядрени реактори – може да издържи милиони години, ако бъде погребан под земята. Колкото по-надолу, толкова по-голяма е защитата. Като излагат бактериите на интензивна радиация в лаборатория, учените стигат до заключението, че D. radiodurans може да издържи на радиацията в продължение на 1,5 милиона години на дълбочина от около четири сантиметра. Но на около 9 мера погребаният микроб може да издържи в спящо състояние 280 милиона години. „Това е шокиращо дълъг период от време“, отбелязва Дейли.

Правилно прочетохте: 280 милиона години. За да докажат, че мъничкият организъм може да издържи на такава враждебна радиационна среда, те не проявяват никаква милост към него. „Клетките бяха изложени на наистина астрономически дози радиация“, подчерта Дейли. Той отбеляза, че когато е бил изсушен и замразен в симулирани подповърхностни условия, подобни на тези на Марс, D. radiodurans е издържал на 140 000 грей радиация („грей“ е единица радиация, която нещо или някой поглъща). Това е 28 000 пъти повече от количеството радиация, което би убило човек.

Наистина, днес безплодната марсианска повърхност изглежда безжизнена. Но ако изключително устойчив на радиация микроб като D. radiodurans е могъл да се развие на Земята, нещо подобно би могло да се случи и на Марс – планета, която някога вероятно е била обитаема и е била пълна с вода.

Устойчив микроб D. radiodurans, растящ върху плоча. Кредит: Майкъл Дали / USU

Как може да оцелее марсианският живот?

Ненапразно микробът D. radiodurans е наречен „Бактерията Конан“.

Когато е изложен на мощна, вредна радиация, която може да промени и увреди тъканите – наречена „йонизираща радиация“ – този микроб може (удивително) да поправи разкъсан генетичен материал. Тези бактерии произвеждат и химикали, които ги предпазват от радиация. И не е нужно да търсите далеч, за да ги откриете. Те са навсякъде. Те са в почвата. „Намират се в стомаха и стомашно-чревния ни тракт“, отбеляза Дейли.

Изследователите вече знаят, че D. radiodurans вероятно може да оцелее около 1,2 милиона години точно под марсианската земя. Но никой досега не беше тествал D. radiodurans в истински подземни условия, подобни на марсианските, където издръжливият организъм би бил погребан на мразовито и изключително сухо място. Досега. Изследователите напълно изсушават микробите в „камери за изсушаване“. След това в продължение на дни те облъчват замразените и сухи D. radiodurans с интензивна радиация.

„Счупихме всички предишни рекорди по устойчивост на йонизираща радиация“, казва Дейли. „Няма спасение, освен ако не сте дълбоко заровени на повърхността.“ Така че, докато един микроб като D. radiodurans може да издържи само няколко часа на облъчената марсианска повърхност, под земята той може да издържи векове, докато радиацията в крайна сметка не вземе своето.

Да издържиш стотици милиони години обаче означава да оцелееш като замразена спора или микроб. И може би понякога микробите биха могли да се съживят отново, когато условията се променят или настъпи размразяване. На Земята например учени от НАСА успешно размразиха бактерии от ледниковата епоха, които са били замразени в продължение на около 32 000 години. Замразеният живот се съживил.

Как биха могли марсианските бактерии да се размразят и съживят отново? Марс постоянно е обсипван с големи космически камъни. Те не изгарят в тънката марсианска повърхност, така че удрят земята и правят нови кратери. Има безброй места, където бомбардираната повърхност се е нагряла от огромни удари. Ледът, който е в изобилие в някои части на марсианската повърхност, също може да се разтопи. Всичко това създава благоприятна среда, макар и временна, за микробите да се заселят отново и да се разпространят – казва Дейли. Организмите вероятно отново ще замръзнат и ще се прикрият в състояние на покой.

Художествена концепция на марсохода „Розалинд Франклин“ (наричан по-рано „ЕкзоМарс“) на Марс. Кредит: ESA/ATG Medialab

Бъдеща роботизирана мисия би могла да изследва марсианските недра за този потенциален, замразен живот. Дългоочакваният марсоход „Розалинд Франклин“ на Европейската космическа агенция – който може да бъде изстрелян едва през 2028 г. – ще сондира на няколко метра под повърхността в търсене на марсиански живот, независимо дали в миналото, или може би дори в момента. „Ръководеният от ЕКА марсоход „Розалинд Франклин“ има уникален потенциал да търси доказателства за минал живот на Марс благодарение на своята сонда и лаборатория“, пише ЕКА. „Той ще бъде първият роувър, който ще пробива на 2 м под повърхността, и първият, който ще използва нови техники за придвижване, включително ходене с колела, за преодоляване на препятствия.“

Марсоходът на НАСА Mars Perseverance пробива 6,70-сантиметров сондаж в земята през юли 2022 г., за да събере проба. Кредит: НАСА

Изключително важно е, че някои мисии до Марс, като например програмата на НАСА за връщане на проби от Марс, ще изстрелят скални марсиански проби обратно на Земята. Това ново изследване подчертава, че трябва да сме предпазливи: Ако не внимаваме, можем да замърсим Земята с издръжливи марсиански микроби.

И до днес няма никакви доказателства, че живи организми съществуват някъде извън Земята – въпреки че със сигурност има примамливи светове в нашата Слънчева система, които биха могли да приютят живот. Ние претърсваме марсианската повърхност за дори намеци за живот, макар че не се знае дали някога ще намерим убедителни доказателства. Но микробите на Земята процъфтяват на екстремни места. На места без светлина. В горещи извори. В киселина. В токсични отпадъци. Защо не и под марсианската земя?

„Микробите са невероятно издръжливи“, казва Уилямс. „Те ще намерят начин, ако това е възможно.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини