fbpx
24.4 C
София

Защо астероидният пояс не е формирал планета?

Най-четени

Астероидният пояс е област в Слънчевата система, простираща се между орбитите на Марс и Юпитер. С многобройните си малки скалисти тела, той показва как е изглеждала Слънчевата система приблизително 10 до 100 милиона години след раждането на Слънцето. Защо обаче от формирането ѝ до днес поясът не се е сгъстил и не е образувал планета? Основните причини са две. Първо – в пояса няма достатъчно маса, за да се образува планета, и второ – поясът е твърде близо до Юпитер.

Недостатъчна маса

Не можем да измерим масата на всеки малък астероид в астероидния пояс. Можем обаче да я изчислим като наблюдаваме големите астероиди и изследваме орбитите както на Марс, така и на Земята. Поясът притежава обща маса едва около 4 процента от масата на Луната – недостатъчно, за да се формира тяло с размер на планета.

Структура на вътрешната Слънчева система. Изобразен е и астероидният пояс (белият облак с форма на геврек), наричан още основен астероиден пояс или главен пояс. С този прякор той се отличава от другите астероидни групи в Слънчевата система, като околоземните и троянските астероиди. Източник: Public Domain

Защо общата маса на астероидния пояс е толкова малка? И защо там не се е образувала планета, когато се е формирала Земята?

Прекалено близо до Юпитер

Юпитер дестабилизира астероидния пояс чрез диманични влияния и така причинява т. нар. орбитален резонанс. Това е ефект, при който орбитата на астероида има конкретен период, така че астероидът се разминава с планетата на същото място. Когато това се случи между даден астероид и Юпитер, гравитационните влияния на Юпитер върху астероида подсилват този ефект и така те могат лесно да изхвърлят астероида от Слънчевата система.

Диаграмата показва масите на дванайсетте най-масивни астероида спрямо масата на основния астероиден пояс. Най-големият обект в пояса е планетата джудже Церера. Общата маса на астероидния пояс е значително по-малка от тази на планетата джудже Плутон и приблизително два пъти по-голяма от тази на луната на Плутон Харон. Общата маса на астероидния пояс е 2.39×10^21 килограма. Автор: Kwamikagami at English Wikipedia

Тези резонанси (и други видове смущения, свързани с газовите гиганти Юпитер и Сатурн) вероятно са лишили древния астероиден пояс от по-голямата част от неговата маса. Така че астероидите, които виждаме днес, са малкото оцелели, които по някакъв начин са избягали от „хватката“ на Юпитер.

В момента е активна мисията OSIRIS-REx на NASA – мисия за изследване на астероиди и връщане на проби. Очаква се утре (20 октомври 2020 г.) сондата да кацне на астероида 101955 Бену, от който ще събере проби, които да върне обратно на Земята. Кацането можете да гледате на живо в 13:00 часа българско време тук.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини