Изложбата „Марс отблизо“ ще остане отворена до 2 декември

0
475

Близо 2000 души дойдоха да научат повече за Червената планета само през първата седмица на интерактивната изложба „МАРС отблизо“ – част от глобален проект на National Geographic. Поводът е премиерата на телевизионната продукция „МАРС”, която се излъчва по канала всяка неделя.

Определено от критиците като „невероятно“, „интригуващо“, „сериозно развлечение“, световното телевизионно събитие „МАРС“ на National Geographic, чиято премиера бе излъчена на 13 ноември, достигна до над 15,5 милиона зрители по света.

Освен телевизионната продукция, част от проекта са ексклузивни теми за Марс в списанията National Geographic и National Geographic KIDS, както и творчески работилници за деца в детски научен център „Музейко“, които продължават до 18 декември.

Сред уникалните експонати на изложбата „МАРС отблизо“ са българската разработка на космическата апаратура „Люлин-МО“ за измерване на параметрите на йонизиращата космическа радиация по пътя до Марс и мостри на български лиофилизирани (космически) храни, предоставени от Института за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките (БАН).

С помощта на очила за виртуална реалност и специално разработено от National Geographic VR съдържание, посетителите на „Марс отблизо“ могат да изживеят виртуално кацане на Червената планета. За спомен от „разходката до Марс“, до момента над 500 гости на  изложбата си  тръгнаха със своя фотография в астронавтски костюм на марсиански пейзаж.

В първите дни на изложбата „Марс отблизо“, за първи път у нас бе представен  анти-гравитационен тренажор, разработка на НАСА. Благодарение на него и комплект за виртуална реалност, близо 400 желаещи успяха да изпитат усещане, максимално близко до това, което биха усетили ако се движат по повърхността на Марс. Тренажорът създава налягане, което кара човек да усеща теглото си да намалява и така пресъздава чувството за намалена гравитация.

Същевременно телевизионната поредица МАРС“ вече впечатлява милиони зрители по цял свят. Изпълнителните продуценти на „МАРС“ – холивудските величия Рон Хауърд („Аполо 13“, „Красив ум“, „Шифърът на Леонардо“) и Брайън Грейзър („Пробив“, „Красив ум“, „24“) лично избират мексиканския визионер Еверардо Гут („Days of Grace”) да режисира филмовите сцени, заснети в Будапеща и Мароко. Действието в „МАРС“ се развива както в бъдещето, така и в наши дни. Телевизионното събитие съчетава в себе си елементи на игрално футуристично кино и документалистика, събрала интервюта с най-големите умове на съвременната наука. Шестте епизода разкриват на зрителите как напредва развитието на космическите технологии, които могат да позволят реализирането на първото  заселване на Марс. mars-otblizo-1

Допълнителна информация

Изложбата „Марс отблизо“ ще остане на разположение на всички, които искат да научат повече за това докъде е стигнало човечеството по пътя към Марс до 2 декември в Paradise Center (бул. Черни връх 100, етаж +1). Всеки уикенд от 12 ноември до 18 декември в Музейко ще се провежда „Работилница МАРС“ за деца на възраст между 6 и 12 години. Заниманията са в групи по 15 деца и са всяка събота и неделя от 11:00 ч. до 12:30 ч. в Creativity Studio на 3 етаж в основната сграда на Музейко. Всички деца, които се включат, получават специален „МАРС паспорт“ и имат шанс да спечелят страхотни награди от National Geographic.

Всяка неделя от 20:55 можете да гледате нов епизод на телевизионната поредица „МАРС“. Мащабната продукция съчетава елементи на игрално футуристично кино и документалистика под формата на интервюта с най-големите умове на съвременната наука. Те ще разкрият на зрителите как напредва развитието на космическите технологии, които ще позволят реализирането на първата успешна мисия до Марс през 2033 г.

mars-otblizo-2

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари