Изследователи смятат, че кометата „Борисов“ се разпада

2
745
Междузвездната комета 2I/Borisov. Източник: NASA, ESA, and D. Jewitt (UCLA)

От откриването ѝ през август 2019 г. астрономите са възхитени от междузвездната комета 2I/Borisov. Последни наблюдения на кометата показват, че тя може би е в процес на разпадане.

По традиция кометата е кръстена на откривателя си Генади Борисов, а не на министър-председателя на Република България Бойко Борисов.

Изследователски екип от Полша забеляза, че обектът „проблясна“ два пъти през последния месец. „Увеличението в яркостта на обекта е с около 0,7 mag в рамките на 5 дни – между 4 и 9 март“, споделят изследователите в публикация от 12 март. „Подобно поведение индикира за протичаща фрагментация на ядрото“, споделят те.

Артистично изображение на 1I/ʻOumuamua. Това е първият открит междузвезден обект, преминаващ през Слънчевата система. Официалното му наименувание е 1I/2017 U1. 1I/ʻOumuamua е малък обект с дължина между 100 и 1000 метра и ширина и дълбочина съответно 35 и 160 метра. На цвят той е тъмночервен, подобно на други обекти извън Слънчевата система. Според изследователи най-вероятно обектът е отломка от друга междузвездна комета. Източник: ESO/M

От Space.com добавят, че е възможно това необичайно поведение да е породено от преминаването на 2I/Borisov в близост до Слънцето.

През декември 2019 г. кометата достигна своя перихелий, тоест най-близката си точка до Слънцето. В този момент кометата беше „само“ на 300 милиона километра от него. В същия месец космическият телескоп Hubble засне няколко впечатляващи изображения на обекта.

Траекторията на 2l/Borisov (бялата линия) и позицията му към 13 октомври 2019 г. (бялата точка) Източник: JPL, NASA, Public domain

Посетител от друга звездна система

Кометата е междузвездна, тоест такава, която не е гравитационно свързана със звезда, а преминава през повече от една звездна система. Поради това чрез изследването ѝ бихме могли да съберем данни за други звездни системи. Изследователи споделят, че сегашната технология позволява кометата 21/Borisov да бъде посетена от космическа сонда с цел събиране на вещество.

В публикация от октомври 2019 г. се посочва, че е възможно на повърхността на кометата да съществува вода, възникнала в друга звездна система. Ако това наистина е така, то за пръв път бихме имали възможността да изследваме водни молекули, произлязли извън Слънчевата система.

Композитно изображение на Земята и 2l/Borisov в мащаб. Източник: Pieter van Dokkum, Cheng-Han Hsieh, Shany Danieli, Gregory Laughlin

През ноември 2019 г. астрономи уловиха мистериозната комета в изображение, разкриващо впечатляващата ѝ опашка, която се разпростира на разстояние 160 000 километра. За съпоставка, диаметърът на Земята е с дължина 12 742 километра, което прави опашката на кометата с дължина около 14 пъти по-голяма от диаметъра на Земята.

През септември 2019 г. Международният астрономически съюз (МАС) потвърди, че обектът идва от друга звездна система. Това го прави вторият известен междузвезден обект, преминал през Слънчевата система, който имаме честта да наблюдаваме. Първият такъв открихме през октомври 2017 г. – обектът с форма на пура 1I/’Oumuamua.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
MasterYoda
MasterYoda

А кабинетът „Борисов“ кога?

ББ ФЕН
ББ ФЕН

ГЕРБ завинаги! Комети ще се разпадат! ГЕРБ – никога!