fbpx
13.8 C
София

Комета, последно видяна през ледниковия период, ще премине покрай Земята в началото на 2023г.

Най-четени

Кометата C/2022 E3 (ZTF) обикаля около слънцето на всеки 50 000 години и ще премине на 26 милиона мили от Земята на 1 февруари 2023 г., което ще я направи видима с просто око.

Астрономите вече са я проследили, разкривайки синьо-зелена глава и златиста опашка.

E3 ще бъде първата комета, която ще освети небето след кометата Neowise от лятото на 2020г.

Астрономите съветват всеки, който се надява да види кометата E3, да избере тъмно място без околна светлина и да предвиди време за очите си 30 минути, за да могат да се приспособят.

Специализирани приложения за смартфони и уебсайтове също могат да се използват за определяне на позицията на кометата в небето, като Star Chart, Sky Safari и SkyView.

„Кометите по своята същност са силно непредсказуеми обекти, тъй като тяхната яркост зависи от разсейването на слънчевата светлина от прахови частици в главите и опашките им

отбеляза уебсайтът за проследяване на комети In-The-Sky.

„Този ​​прах непрекъснато се оттича от ядрото на кометата и неговата плътност във всеки конкретен момент се управлява от скоростта на сублимация на леда в него, тъй като се нагрява от слънчевите лъчи. Зависи и от количеството прах, което се смесва с този лед. Това е много трудно да се предскаже предварително и може да бъде силно променливо дори между последователните появи на една и съща комета.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини