fbpx
0 C
София

Компанията Radiant създава мини ядрени реактори за космически мисии

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Калифорнийската компания Radiant разработва нов тип портативен ядрен мини реактор. Той ще бъде използван в области, където другите форми за производство на електрическа енергия са непрактични и неефикасни.

Компанията Radiant включва няколко бивши специалиста на SpaceX, а нейните експерти създават първата система за генериране на електроенергия, която може да работи на практика навсякъде.

Според основателя на компанията Дъг Бернауър, новите мини реактори са най-перспективният начин за осигуряване на енергия за бъдещите марсиански колони. Новата технология може да бъде използвана и на Земята, в например труднодостъпни места или в регионите, където е бушувало стихийно бедствие.

Мощността на мини реактора на Radiant е малко над един мегават. С едно зареждане този ядрен реактор може да работи в продължение на осем години. Няколко от тези компактни инсталации са напълно достатъчни, за да осигурят електрическа енергия на един град или на военна база. Реакторът се събира в стандартен транспортен контейнер и може да се превозва по обикновените пътища, както и с помощта на кораби и самолети.

Наскоро Radiant получи два патента, които могат да направят новия ядрен реактор изключително екологичен. В първия патент се описва нова технология за дозареждане на реактора с гориво, като това става за съвсем кратко време. Втората технология дава възможност за по-ефективно разсейване на топлината от активната зона на реактора.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини