fbpx
3.8 C
София

Intel оптимизира библиотеката Numpy за процесорните инструкции AVX-512 и ускори изчисленията на Python от 14 до 32 пъти

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Intel представи обновяване за библиотеката Numpy с оптимизации, които използват фирмения комплект процесорни инструкции AVX-512.

Numpy е програмна библиотека с отворен код за езика за програмиране Python с поддръжката на многомерни масиви, включително и матрици, както и математични функции от високо ниво. Numpy изключително активно се използва от Python общността за реализирането на сложни изчислителни алгоритми. По принцип тази библиотека се разглежда като свободна алтернатива на Matlab.

В коментарите към обновяването се казва, че векторизирането на модула umath с използването на AVX-512 инструкциите означава използването на програмната библиотека Intel Short Vector Math Library (SVML) за векторизирането на 18 функции: umath (exp2, log2, log10, expm1, log1p, cbrt, sin, cos, tan, arcsin, arccos, arctan, sinh, cosh, tanh, arcsinh, arccosh, arctanh) както с единична, така и с двойна точност.

Засега обновяването е включено само за Linux потребителите и разбира се, за процесорите с поддръжката на AVX-512 инструкциите. То осигурява средно ускорение в работата на алгоритмите от 32 и 14 пъти съответно за функциите с единична и двойна точност.

Първоначалната реализация на обновяването за AVX-512 е включвало оптимизирани версии на 44 математически функции, които са на практика всички основни математически функции на Numpy, както за единична. така и за двойна точност на изчисленията. Но в официалната версия е е приет кода на само 18 от тях.

Интересно е, че при старите процесори Intel Skylake X оптимизацията на Numpy дава ускорение от сериозните 55 пъти.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини