fbpx
0.8 C
София

Луната закрива Уран и Марс тази седмица: възможно ли е да наблюдаваме явленията?

Най-четени

Тази седмица Луната ще закрие изцяло планетите Уран и Марс, а тези астрономически явления могат да се наблюдават от България, това каза пред БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО към БАН и катедра „Астрономия“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

Той добавя, че проследяването на двете окултации (закривания) не е лесна задача за любителите астрономи.

„Макар да се случват сравнително често – веднъж или няколко пъти всяка година, в продължение на едно десетилетие се броят на пръсти случаите, когато можем удобно да наблюдаваме закриване на планетите от Луната. От голямо значение са също географската ширина, на която се намира наблюдателят, и яркостта на закриваните планети. Окултациите на слабите планети Уран и Нептун са трудни за наблюдение, особено при пълна Луна“, пояснява Маркишки.

Физикът посочва, че ключовите моменти в една планетна окултация за т.нар. „контакти“ – това са специалните моменти, в които контурите на закриваните планети и Луната сякаш се „допират“. Обикновено тези явления се наблюдават през телескоп. Чрез него можем лесно да видим първия контакт – когато дискът на планетата „докосва“ контура на лунния диск. Секунди по-късно настъпва и вторият контакт, когато планетата изцяло се скрива зад Луната.

Най-трудно се наблюдава трети контакт, когато се очаква планетата да започне да се подава зад Луната. По време на четвъртия контакт планетата сякаш се „откъсва“ от контура на Луната.

Астрономическите явления тази седмица

Луната ще закрие планетата Уран на 5 декември вечерта. Наблюденията няма да бъдат лесни заради голямата разлика в яркостта между Луната и Уран.

„Използването на телескоп е задължително, още повече, че Уран ще бъде с видим диаметър само 3,6 дъгови секунди“, посочва Маркишки.

За Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски“ началото на закриването (първи контакт) ще бъде в 18:23:35 ч. Около 7,5 секунди по-късно настъпва втори контакт (когато Уран е изцяло закрит). Трети контакт (когато планетата се подава зад Луната) ще бъде в 19:30:45 ч. А 7,5 секунди по-късно настъпва четвърти контакт – планетата се „откъсва“ от Луната.

Луната ще закрие планетата Марс на 8 декември сутринта.

„Окултацията ще се случи в момент на т.нар. противостояние на Марс – когато планетата се наблюдава в посока, противоположна на тази на Слънцето. Тогава Марс ще бъде най-близо до Земята, а Луната ще бъде пълна в съзвездието Телец. Яркият Марс може да се забележи до Луната около 7 ч. сутринта през бинокъл“, посочва Маркишки.

За Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски“ първи контакт между Луната и Марс ще започне в 7:11:30. Вторият контакт е в 7:12:07 ч., а в 08:03:45 ч. планетата ще започне да се подава (трети контакт). Четвъртият контакт обаче няма да може да се наблюдава от България, защото Слънцето вече ще е изгряло.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини