fbpx
12.8 C
София

НАСА подготвя междузвездната мисия Interstellar с продължителност над 100 години

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Изведените преди почти половин век в космоса сонди близнаци Вояджър вече стигнаха до междузвездното пространство, въпреки че бяха проектирани да работят само пет години. През следващите 10 години тяхната работа със сигурност ще спре, понеже ще свърши енергията на техните плутониеви батерии. Ето защо НАСА възнамерява да ги замени, като този път междузвездната мисия още от самото начало ще бъде дългосрочна. Специалистите от лабораторията за приложна физика на университета Джонс Хопкинс, които се заеха с разработването на новия космически апарат, са на мнение, че той ще може да работи над 100 години и ще може да изпрати първите снимки на Слънчевата система направени извън нея.

Когато през 1970-те години Вояджърите напуснаха Земята, учените предполагаха, че тяхната мисия ще продължи само пет години. Но космическите сонди с плутониеви батерии продължиха да функционират и след като достигнаха Юпитер и Сатурн. Тогава специалистите на НАСА решиха да удължат техния полет до Уран и Нептун. Но ето и че след 50 години от началото на тази мисия и двата космически апарата продължават своята експедиция. Те вече влязоха в историята след като пресякоха хелиосферата и навлязоха в междузвездното пространство, като продължават да изпращат до Земята ценна информация.

 

Новият проект с име Interstellar Probe се очаква да бъде стартиран през 2030-те години. Космическата сонда Interstellar ще се движи двойно по-бързо и ще стигне по-далече отколкото който и да било друг космически апарат, създаден от човешките ръце. Тя трябва да посети 130 планети-джуджета, разположени в самия край на Слънчевата система. Астрономите предполагат, че някои от тях имат ледени океани. 

„Сондата Interstellar ще се отправи в неизвестното междузвездно пространство, където човечеството никога не е било“ – каза ръководителят на екипа хелиофизици на Лабораторията. „За първи път ще можем да заснемем хелиосферата отвън и да видим как наистина изглежда нашата Слънчева система“.

Според предварителните планове, новата сонда ще се движи двойно по-бързо в сравнение с Вояджър-1, който през първите 50 години измина приблизително 375 астрономични единици (1 а.е. е равна почти на 150 милиона километра).

Мисията Interstellar се различава по всичко, което досега е правила НАСА и другите космически агенции. Разликата е, че времевият мащаб на програмата е толкова голям, че ще трябва да бъде изпълнен от няколко поколения учени. Това поставя пред разработчиците важни проблеми. Така например, необходимо е да се направи така, че следващите екипи от специалисти да могат да разбират написания програмен код и да могат да оказват дистанционна помощ на космическия апарат дори и след 100 години.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини