fbpx
9.1 C
София

На Луната има над 100 000 кратера

Най-четени

Както Земята, така и Луната са претърпели поредица от сблъсъци с космически обекти през тяхната дълга 4,5 милиарда годишна история. Земята успява да „изтрие“ следите от тези удари, но на Луната те замръзват във времето. Това е причината да има толкова много кратери на Луната в сравнение със Земята.

Експертен анализ на изображения и цифрови данни (Digital elevation model) и автоматизирано изследване разпознават множество лунни кратери, което налага създаването на нови бази данни на съществуващите кратери. Субективността на ръчното откриване и ограниченията на автоматизирания анализ при различни видове данни водят до несъответствие в броя на кратерите между съществуващите бази данни.

Релефна карта на далечната страна на Луната, заснета с помощта на висотометъра Lunar Orbiter Laser Altimeter (LOLA) на борда на сондата Lunar Reconnaissance Orbiter. Най-видимата топографска характеристика е гигантският басейн Айткен на южния полюс, който притежава най-ниска кота на Луната. Картата е публикувана на 5 октомври 2017 г. Източник: NASA/GSFC, DLR, ASU

Последните данни са публикувани от китайски изследователи, които предполагат съществуването на повече от 100 000 кратера на Луната. За тази цел те използват изкуствен интелект за обучение на дълбока невронна мрежа. С информация от двете сонди Chang’e 1 и Chang’e 2, мрежата успява да идентифицира 109 956 нови кратера.

109 956 нови кратера

Авторът на изследването Чен Ян от Колежа на науките за Земята към университета Дзилин и Лабораторията за изследване на луната и дълбокия космос към Китайската академия на науките споделя: „Ударните кратери са най-характерните черти на лунната повърхност. Това е в голям контраст с повърхността на Земята. Много е трудно да се проследи историята на Земята чрез сблъсъци с астероиди и комети през последните 4 милиарда години.“

Районът Ейткен на Южния полюс на Луната е най-богатият на кратери регион. Диаметърът му е приблизително 2500 километра – около 1/4 от цялата обиколка на спътника ни. Източник: NASA/GSFC/Arizona State University

„Земята и Луната са били подложени на един и същ брой сблъсъци с течение на времето. Големите лунни кратери са претърпели заравняване в продължение на милиарди години. Следователно лунните кратери могат да дадат информация за еволюцията на Земята.“ Възрастта на един голям лунен кратер може да се определи чрез преброяване на малките кратери в него.

Мохамад Али-Диб от Института за изследване на екзопланети към Университета в Монреал сподели: „Новото проучване не е първото, което използва обучение на изкуствен интелект за откриване на лунни кратери. През 2018 г. екип от Университета в Торонто използва данни от лазерен висотомер за откриване на кратери. Те идентифицираха около 6000 нови кратери на Луната.“ (Изследването можете да намерите тук.)

Официалната публикация можете да намерите тук.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини