В рамките на проекта Breakthrough Listen за търсене на разумен извънземен живот бяха регистрирани 15 кратки, но изключително мощни радио импулса, излъчени от мистериозния източник FRB 121102, намиращ се далече извън пределите на нашата галактика.

Информацията бе съобщена от Калифорнийския университет Бъркли, като това е вторият подобен случай. В миналото бе регистриран аналогичен сигнал от FRB 121102, което изключва възможността от случаен шум и прави този космически обект уникален.

Бързите импулси са генерирани от малка галактика, отдалечена на 3 милиарда светлинни години от Земята. Тяхната продължителност е само няколко милисекунди и засега не е известно на какво се дължат. Тяхната енергия е еквивалентна на енергията, излъчвана от Слънцето в продължение на няколко десетки хиляди години.

За първи път подобни пикове от импулси бяха регистрирани през 2007 година. Предложени са няколко хипотези за случилото се. Някои учени считат, че това е резултат от излъчвания на въртящи се с огромна скорост неутронни звезди. Има предположения, че това е резултат от дейността на извънземна цивилизация.

Според специалистите на проекта Breakthrough Listen, FRB 121102 е излъчила 15 импулса в 7 GHz диапазон.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари