От ESA заснеха „ангел“ на Марс

1
561
Тъмният цвят на формите се дължи на състава на повърхностната покривка в региона. Тя съдържа пясъци, богати на тъмни, скалообразуващи минерали, които съществуват и на Земята. Източник: ESA/DLR/FU Berlin

С наближаването на сезона на празниците дори нашите планетни съседи навлизат в празничния дух. Това се вижда от тази двойка празнични силуети – ангел и сърце, забелязани от сондата Mars Express на ESA.

С помощта на космическата сонда Mars Express Европейската космическа агенция (ESA) успя да улови изображение на участък от Червената планета, който наподобява изумителни форми. „Забелязахме ангелска фигура с ясно изразени крила и ореол в ъгъла на едно от изображенията ни“, споделиха от ESA в изявление на 17 декември 2020 г. Освен това изследователите посочиха сърцевидна форма под едното от ангелските крила.

Изображение на южния полюс на Марс от 2018 г., заснето от сондата Mars Reconnaissance Orbiter, изстреляна през 2005 г. Смята се, че малките ями, видими по хребетите, са причинени от сублимация на лед – процес, при който ледът се превръща директно в пара. Източник: NASA/JPL/University of Arizona

Ярките цветове се дължат на тъмните пясъци в този регион от марсианската повърхност. В това изображение всъщност се разкрива до голяма степен геологията на планетата. Лявото крило на ангела вероятно представлява яма, възникнала вследствие на сублимация на воден лед. Това е явление, при което ледът се превръща в пара без да преминава през течно състояние, оставяйки забележима яма зад себе си. На този феномен се дължи това изображение на NASA от 2018 г., в което повърхността на Марс наподобява по шарки килим от 70-те години (горе).

Геоложка история на планетата

Главата и ореолът на ангела най-вероятно представляват кратер, причинен от сблъсък с обект от космоса. Този удар оставя няколко слоя отлагания на показ, което ни помага да надникнем под повърхността на планетата. Фините, подобни на драскотини следи в околния пейзаж са издайнически признаци на влиянието на прашните бури върху повърхността на ветровитата планета.

В тази топографска карта сините и лилавите региони показват ниска надморска височина, докато червените, жълтите и белите региони показват по-висока. От нея става ясно, че главата на ангела попада в кратер. Източник: ESA

Тези мистериозни структури в близост до южния полюс на Марс са видими сега само заради сезонни специфики на планетата – обикновено цялата зона е покрита с ледена шапка с диаметър 400 километра.

Южният полюс на Марс е под светлината на прожекторите през последните месеци, след като учените откриха три нови езера под повърхността. Те са една от основните предпоставки за предположенията за съществуване на микробен живот.

Освен практическа, науката е и очарователна – интерпретацията на формите на Марс, открити от ESA, е подходящ начин за отбелязване на празничния сезон.

Можете да изтеглите изображението с висока разделителна способност тук.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари