fbpx
0.5 C
София

Проектът LUNARK и как се тества живот на Луната в дебрите на Арктика

Какво е необходимо, за да живееш на Луната

Най-четени

Проектът LUNARK, който бе представен от който космическите архитекти Себастиан Аристотелис и Карл-Йохан Сьоренсен на тазгодишното издание на Digitalk разглежда проектирането и изграждането на прототип на местообитание на Луната.

Двамата прекарват 100 дни в капсула в един от най-суровите и непримирими терени на земята – Арктика. Така те симулират живот на Луната, а центърът на тяхното местообитание е Lenovo ThinkCentre M90n Nano IoT, който функционира като мозък на капсулата.  В Северна Гренландия двамата правят следващата част на проекта, за който са прекарани хиляди часове, прекарани в проектиране, проучване и изготвяне на прототипи.

Екипът вече е готов с местообитанието LUNARK – симулирано местообитание за изследване на Луната, с цел един ден да може да се поддържа живот там. Изолирани и затворени в един от най-суровите климатични условия на Земята с -30°C, ураганни ветрове и гладни полярни мечки, екипът на Lunark се впуска в най-екстремния си проект до момента.

 Идеята на експеримента е да разработи и тества коренно различно местообитание на Луната, където архитектурата помага да се противодейства на монотонността, клаустрофобията и психологическия стрес. Екипът има за цел да разбере от собствен опит какво е наистина важно, когато живееш в изолация при тези екстремни условия.

Сходствта между Луната и Гренландия не са малко и затова именно е избрана за провеждане на теста.

Климата е суров, доставката неща до Луната или Гренландия е скъпа. За това капсулата притежава уникален разширяващ се дизайн, за да се спести място по време на транспортиране и да се увеличи максимално пространството след внедряването.

Проектът симулира мисия до върха на вечната светлина на Луната, която има подобен ден-нощ цикъл на арктическия ден. Проектът се възползва от това чрез интегрирани слънчеви панели в самото местообитание.  На Луната има риск да бъдеш ударен от метеор. В Гренландия може да те удари бяла мечка, шегуват се архитектите. Местообитанието издържа успешно на любопитната 650 кг бяла мечка.

Два ThinkPad P53 функционират в станцията като основен инструмент за работа и източник на забавление

Те са избрани поради тяхната надеждност, издръжливост и мощност, тъй като предназначението им е за използване при екстремни условия и обработка на големи, графично взискателни CAD-файлове. Температурата на местообикатнието е -30°C, влажността – приблизително 80%, а скоростта на вятъра до 60 км/ч. Основният източник на енергия е от слънчевите панели, а през месеците септември, октомври и ноември има общо по-малко от 200 часа слънце.

Най-близкото истинско селище е Туле, което се намира на 75 км от Мориусак, дестинацията на мисията. Техниката на Lenovo е военен клас тествана (12 стандарта и над 200 мерки за качество). Мощността за графична обработка – както по отношение на процесора, така и на графиката, е отлична. Техниката е снабдена с i7 или i9 процесор, и NVIDIA Quadro RTX 5000 графика. Тя има ISV сертификат от AutoCAD, наред с множество други. По отношение на развлеченията лаптопите притежават голям 15,6-инчов екран с 4K резолюция и HDR, и осигуряват чудесна картина и възможност за забавление.

Инженерите разполага и с ThinkCentre M90n Nano IoT

Той е мозъкът на капсулата в компактен размер с голяма мощ, трайност и надеждност. Той събира и обработва данни от 76 сензора и предоставя информация за очакваната поддръжка въз основа на тях. Компютърът измерва биометрични данни, влажност, температура и т.н., като всички те се съхраняват, за да бъдат използвани в 20 научни изследвания. Отличава се със своя компактен размер – по-малък отколкото книга с твърди корици. Устойчивост – тестван военен клас. Ниска консумация на енергия – 15% по-малко от обикновения десктоп. Процесорна мощ – Intel Core vPro-процесор и DDR4 памет.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини