Прототипът Starship SN9 се издигна на височина 10 километра, но се взриви при кацането

7
695

Starship SN9 имаше почти същата съдба като SN8. Прототипът успешно се издигна на височина от 10 км, направи необходимата маневра, но не успя да осъществи меко кацане – при преобръщането във вертикално положение космическият апарат закъсня с вертикалната стабилизация и с намаляването на скоростта, и се взриви при удара със земята.

Единият от двата двигателя Raptor, който трябваше да бъде повторно задействан при кацането, се оказа неизправен. На показаното по-късно видео на теста на Starship SN9 се вижда как няколко секунди преди кацането от соплото на ракетния двигател излитат отломки. Двигателят не успя да се включи повторно и не можа да помогне на Starship SN9 да осъществи меко кацане. Според наблюдателите, цветът на пламъка на този ракетен двигател е бил зеленикав, което би могло да означава, че изгарянето на горивото е било непълно и това е довело до отслабване на тягата. Навярно скоро ще се появят нови подробности.

Както винаги, тестът бе проведен на територията на полигона близо до Бока Чика в южната част на щата Тексас.

След приключването на теста представител на SpaceX заяви, че полетът на Starship SN9 е протекъл успешно, а компанията ще работи върху усъвършенстването на кацането. По принцип прототипите на SpaceX са нещо като стендови модели с многобройни сензори и мощна компютърна техника, които събират необходимите данни, за да не се повтарят забелязаните грешки и да се направят необходимите корекции и подобрения.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари