Първите SpaceX астронавти на NASA са готови за разхвърлян излет в космоса

0
528

Първите астронавти, избрани да се качат на SpaceX капсулата, която е построена за NASA, разкриха някои интересни подробности.

Те определиха проблемите в дизайна и тестовете като част от процеса. Новата технология е много по-напреднала от програмата, която приключи преди осем години.

Боб Бенкен и Дъг Хърли са космически ветерани. Очаква се по-късно през годината да излетят от Кейп Канаверал във Флорида. Това ще е пилотната мисия за излизане на капсулата Crew Dragon до Международната Космическа Станция и обратно – с хора на нея.

Майк Хопкинс и Виктор Глоувър ще са астронавтите, които по-късно ще отидат на първата работна мисия. Вероятно към тях ще се присъединят още двама космонавти от други държави.

Астронавтите са уверени, че въпреки проблемите с конструкцията и тестовете да може да отложат пусковата дата, възможностите на капсулата и нейната безопасност са на ниво. Работата с летенето в космоса не винаги е чиста и подредена, разказват те.

„Хората си мислят, че е много блестящо и грандиозно да излетиш в космоса, но всъщност е като един много объркан излет“, казва Хърли пред Ройтерс.

Първият тест на Crew Dragon през март беше сполучлив. Капсулата стигна до МКС и след това кацна без проблем в Атлантическия океан, от където бе прибрана. Последният също беше обявен за успешен преди няколко часа, за което може да прочетете тук.

На 20 април обаче стана нещо друго. По време на наземен тест, същата капсула се взриви. Става по време на изпробване на тласкащите механизми, които при извънреден случай трябва да изстрелят капсулата и екипажа, ако тя не стартира по нормалната процедура.

Разследването продължава, но космонавтите имат нужния достъп до случващото се. Те поемат риска, така че да са в течение на всичко е от огромна важност.

„Това е част от процеса, не е изненада, че се случи. Да, иска ни се този и други проблеми да ги няма. Когато имаш добър процес на работа, добър екип, всичко е преодолимо“, добавя Хопкинс.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за