fbpx
7.6 C
София

Развитие за мисията на Китай до Луната

Най-четени

Преди две години мисията на Китай Chang’e 5 остави следа в космическата история, като върна проби от Луната за първи път след пауза от повече от 40 години. Наследникът на мисията, Chang’e 6, не само ще върне втора партида проби от Луната, но и те ще бъдат от другата страна на спътника – нещо, което никой не е опитвал да прави досега.

Мисията Chang’e 6 е планирана да стартира от китайския космодрум „Уънчан“ през 2025 г. Спускаемият апарат ще бъде изстрелян заедно с ракетата Long March 5. За разлика от своя предшественик, който кацна на страната на Луната, която е по-близо до Земята, Chang’e 6 ще се насочи към лунния южен полюс – тази област представлява голям интерес за учените.

Допълнителни устройства на борда

През 2018 г. Китайската национална космическа агенция потърси бъдещи международни партньори, които биха искали да се включат в мисията. От двайсетте предложения космическата агенция се спря на четири, които да включи в своята мисия Chang’e 6. Това са партньори от Франция, Италия, Швеция и Пакистан, според прессъобщение.

Френската космическа агенция CNES ще допринесе с инструмента DORN (Detection of Outgassing Radon), чиято цел е да измерва нивата на концентрация на радиоактивния елемент радон на Луната. Това ще се случва чрез изследване и наблюдение на газа по лунната повърхност. Концентрациите на радон биха могли да докажат, че произходът на Луната е свързан със Земята.

Chang’e 6 ще занесе до Луната и лазерен ретрорелфлектор – устройство, което отразява радиацията обратно към нейния източник с минимално разсейване. То идва от Националния институт за ядрена физика в Италия – Frascati National Labs.

Устройството Lunar Surface, което също ще бъде част от мисията, ще измерва слънчевите ветрове на лунната повърхност. Инструментът е изработен от Шведския институт за космическа физика. Cubesat ICUBE-Q от Пакистан пък е проектиран да открива следи от воден лед по повърхността на Луната.

Голямо предизвикателство за Китай

Chang’e 6 се подготвя за голямо предизвикателство – да кацне на Южния полюс на Луната. Спускаемият апарат ще вземе проби от най-големия кратер там и ще ги изпрати обратно към Земята. Ако мисията е успешна, то това ще са първите проби от повърхността на лунния южен полюс.

Китайската космическа агенция е амбицирана да развие потенциала си що се отнася до изследвания на Луната. Учените вече имат планове за Chang’e 7 и 8, които ще се фокусират върху необходимите технологии за изграждане на лунна изследователска база.

Определено ще бъде интересно да наблюдаваме как протичат мисиите на Китай и тази на НАСА – „Артемис“ също иска да изгради база за астронавти на Луната.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини