fbpx
1 C
София

Съединение в червеното вино може да помогне на астронавтите да ходят на Марс

Най-четени

Според ново изследване червеното вино може да забави загубата на мускулна маса на астронавтите по време на продължителни полети.

Съединението ресвератрол, което се намира в обвивките на боровинки, нарове и грозде, притежава куп полезни способности, някои от които ще могат да помогнат на астронавтите един ден да ходят по повърхността на Марс. В ново проучване, публикувано в списанието Frontiers in Physiology, изследователи споделят, че ресвератролът може да намали загубата на мускулна маса при дългото пътуване до Червената планета.

40% от земната гравитация

При настоящото технологично ниво на човечеството пътуването до Марс отнема около девет месеца. Астронавтите, които един ден ще поемат на това дълго пътешествие, ще имат място само за багаж от първа необходимост. Поради това на борда на совалката няма да има много място за физически упражнения, които да помогнат на екипажа да поддържа мускулите си здрави в среда с нулева или ниска гравитация. Това е проблем за тези, които един ден ще стъпят на Марс – планета, която има повече от два пъти по-слаба гравитация от тази на Земята.

Източник: NASA

Мускулите, които носят човешкото тегло, ще се свият първо. Това е последвано от деградация на т. нар. бавно потрепващи мускулни влакна, които са ключови за издръжливостта. Освен това костите също ще отслабнат. Според изследователите обаче е възможно да се заобиколи проблемът с липсата на тренировъчно оборудване: „Диетата е ключова“, споделя Мари Морте, невролог от Медицинския център „Бет Израел дяконес“ на Харвардския университет и водещ автор на изследването. „Доказано е, че ресвератролът запазва костната и мускулната маса при плъхове в условия на микрогравитация.“

Опитът

За да тества това, Морте и нейният екип изследвали 24 плъха, снабдени с телесни колани, в продължение на две седмици. Някои от плъховете са били окачени по начин който ги подлага на 40 процента натоварване, имитиращо марсианската гравитация. Останалите били подложени на нормално натоварване, наподобяващо гравитацията на Земята. Във всяка от двете ситуации на натоварване половината от гризачите получавали добавки с ресвератрол, докато другата половина – не.

Астронавтите на борда на Международната космическа станция (като Лука Пармитано на снимката) обикновено се упражняват физически по около два часа на ден, за да поддържат здравето си. Въпреки това, продължителният космически полет може да доведе до спад в нивата на мускулна маса с до 50 процента. Източник: NASA

Както Морте е очаквала, „марсианските“ плъхове, които не получавали ресвератрол, загубили мускулна маса в краката си, захвата на лапата им отслабнал и при тях се наблюдавал спад в броя на бавно потрепващите мускулни влакна. Тези, които получавали добавката обаче не претърпели такива загуби. Всъщност тяхната мускулна маса останала приблизително същата като тази на плъховете в нормалната ситуация на натоварване, които не получавали добавката.

Въпреки обещаващите резултати, това все пак е изследване на гризачи. Mеханизмите, които стоят зад впечатляващата способност на ресвератрола да поддържа мускулна маса, тепърва ще бъдат разкрити. Освен това изследователите ще трябва да се справят с трудностите по изчистване на съединението за човешка употреба. Ето как нещо толкова непретенцизно като гроздовите кожи може да държи ключа за колонизиране на Червената планета.

Официалната публикация можете да намерите тук.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Аз-Съм
Аз-Съм
1 година

Тия пък , с една бутилка и на други планети съм ходил 🙂

Нови ревюта

Подобни новини