fbpx
8.6 C
София

Тази мистериозна екзопланета може да се превърне във воден свят

Екзопланетата има богата на вода или на газ обвивка или смес от двете

Най-четени

През 1990 гoдина човешките познания за екзопланетите се ограничават до тези, които се въртят около Слънцето, но 33 години след това вече знаем, че само в нашата галактика, Млечния път, съществуват милиарди „кандидат-екзопланети“. И от тези „кандидат-екзопланети“ имаме над 5000 потвърдени екзопланети.

Астрономите и учените току-що добавиха още една към този списък с „потвърдени“ екзопланети.

В публикувано от екип изследователи проучване е открита мини-нептунова екзопланета (по-малка по маса, но наподобяваща Нептун) – HD 207496b – която обикаля около младо, ярко К-джудже (звезди, които са по-малки и по-червени от Слънцето), наречено HD-207496.

Какво представлява екзопланетата HD 207496b?

Проучването установи, че плътността на HD 207496b е по-ниска от тази на Земята, което показва, че тя не е изцяло скалиста и може да съдържа значително количество вода или газ, или и двете, в състава си.

За да установят дали екзопланетата съдържа газ или вода (или и двете), изследователите проучиха възможната вътрешна структура на HD 207496b, приемайки възможностите за тези два различни състава.

Едната е с ядро и обвивка от H/He (водород и хелий), което означава, че тя може да е газова планета, а втората, чиято атмосфера би се изпарила, е съставена от ядро, мантия и воден слой, което означава океанска планета.

Моделирането на изпарението разкри, че ако екзопланетата има богата на газ атмосфера от водород и хелий, това състояние е временно: Нейната звезда (HD-207496) ще унищожи напълно екзопланетата в рамките на 520 милиона години. Възможно е също така атмосферата вече да е изчезнала и HD-207496b вече да е гол океански свят.

Изследването заключава, че по-нататъшните наблюдения върху HD-207496b ще позволят на изследователите да направят разлика между тези две хипотези. Изследователите също така отбелязват, че задълбоченото характеризиране на млади екзопланети може да ни даде представа за физическите процеси, които оформят планетарните системи.

Изследователите са получили наблюдения от високоточния спътник за търсене на планети с радиална скорост (HARPS) на 3,6-метровия телескоп на Европейската южна обсерватория в обсерваторията Ла Сила в Чили и изображения с висока разделителна способност, които са комбинирали със спътника за изследване на транзитни екзопланети (TESS) в Изследователския център на НАСА „Еймс“ в Калифорния, САЩ.

Неотдавна астрономите откриха екзопланети близнаци, които биха могли да бъдат водни светове, което означава, че значителна част от масата им е съставена от вода.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини