fbpx
1.4 C
София

11 невероятни снимки, заснети от марсоход

Марсохът Perseverance ни дава шанс да видим отблизо Червената планета.

Най-четени

Космическият кораб на НАСА, носещ марсохода Perseverance, тръгна към Марс на 30 юли 2020 г. като част от мисията Марс 2020. Програмата за изследване на Марс на НАСА е създадена през 1993 г. и има за цел да изследва климата, природните ресурси и признаци за живот на Червената планета.

Марсходът успешно каца на 18 февруари 2021 г. заедно с роботизирания хеликоптер Ingenuity. Така започна серия от научни изследвания за признаци на минал и настоящ живот на Марс, като са тествани и технологии за бъдещи мисии до планетата с екипаж.

Най-добрите снимки от марсохода Perseverance

Откакто марсоходът каца на Червената планета, той успява да заснеме над 215 хиляди снимки. Ето и селекция на най-добрите.

  1. Това е първото цветно изображение с висока резолюция, заснето от марсохода Perseverance след кацането му.

2. Това е близък кадър на скала с прякор “Rochette”, от която марсоходът взима проби с размер на тебешир. Снимката е направена веднага след като марсоходът пробива втора дупка в скалата (от лявата страна). Пробата е известна като “Montagnac” и е взета на 8 септември. Пробата от дясната страна е наречена “Montdenier”, взета на 1 септември.

3. На 10 септември 2021 г. марсоходът се връща до “Rochette” и използва своята двуметрова „ръка“, за да си направи селфи с нея.

4. Тази снимка е част от видео от 13-ия експериментален полет на роботизирания хеликоптер Ingenuity до Червената планета. Кадрите са от 4 септември 2021 г. Ingenuity пътува до Марс, като е прикрепен за коремчето на марсохода. Заедно те кацат на кратера Jazero на 18 февруари 2021 г. Хелокоптерът е разгърнат на 3 април и излита на 19 април на височина от 3 метра над земята.

5. На 25 април 2021 г., по време на третия си полет, Ingenuity прави снимка на марсохора от височина 5 метра.

6. На 29 април 2021 г. марсоходът Perseverance прави тази снимка на хълм на Марс, наречен “Santa Cruz” в кратера Jazero. Хълмът се намира на 2 километра и половина от марсохода.

Най-харесваните снимки на марсохода Perseverance през 2022 г.

НАСА качва снимки, заснети от марсохода периодично, като позволява на аудиторията да гласува кои са най-хубавите. Всяка седмица НАСА представя една от тези снимки като „Снимка на седмицата“ след като е минало гласуването. А ето и някои от победителите за 2022 г.:

  1. Тази снимка е заснета с лявата камера на марсохода на 24 ноември 2022 г. и е победител за „Изображение на седмицата“ през ноември.

2. Това е много близък кадър на почвата на Марс. Снимката е заснета от SuperCam Remote Micro-Imager камера, разположена в горната част на марсохода.

3. Тази снимка ни показва червен хълм и е заснета на 31 март.

4. Това изображение е заснето от дясната навигационна камера на марсохода и ни показва пясъчната повърхност на Марс, която прилича на необятна пустиня. Навигационните камери са „очите“ на марсхода. Те му помагат да прецени в коя посока да поеме, като му подсказват кой път е безопасен.

5. Снимката изобразява пясъка на Марс отблизо. Заснета е на 12 юли с една от камерите за разпознаване на опасности като големи камъни, пясъчни дюни и други.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини