fbpx
16.2 C
София

Nokia ще пусне 4G интернет на Луната по-късно през тази година

Най-четени

Nokia се подготвя да пусне 4G мобилна мрежа на Луната по-късно тази година с надеждата да подобри лунните открития и евентуално да проправи пътя за човешко присъствие на естествения спътник на Земята.

Финландската телекомуникационна група планира да пусне мрежата с ракета на SpaceX през следващите месеци, заяви Луис Маестро Руис де Темино, главен инженер на Nokia, пред репортери по-рано този месец на Световния мобилен конгрес в Барселона.

Мрежата ще се захранва от оборудвана с антени базова станция, съхранявана в лунния модул Nova-C, проектиран от американската космическа фирма Intuitive Machines, както и от съпътстващ марсоход, захранван със слънчева енергия.

Между спускаемия модул и марсохода ще бъде установена LTE връзка.

Инфраструктурата ще се приземи в кратера Шакълтън, който е разположен по южния край на Луната. Nokia твърди, че технологията е проектирана да издържа на екстремните условия в космоса.

Мрежата ще бъде използвана в рамките на мисията на НАСА „Артемида 1“, която има за цел да изпрати първите астронавти, които ще ходят по повърхността на Луната от 1972 година насам.

Целта е да се покаже, че наземните мрежи могат да посрещнат нуждите от комуникации за бъдещи космически мисии, заяви Nokia, като добави, че мрежата ѝ ще позволи на астронавтите да комуникират помежду си и с контрола на мисията, както и да управляват марсохода от разстояние и да предават видео и телеметрични данни в реално време обратно на Земята.

Маестро Руис де Темино обясни, че ракетата няма да отведе спускаемия апарат чак до повърхността на Луната – тя разполага със система за задвижване, която да завърши пътуването си.

Аншел Саг, главен анализатор в Moor Insights & Strategy, заяви, че 2023 година е „оптимистична цел“ за изстрелването на оборудването на Nokia.

„Ако хардуерът е готов и валидиран, както изглежда, има голяма вероятност да стартират през тази година, стига избраният от тях партньор за изстрелване да няма някакви пречки или забавяния.“

каза Саг пред CNBC по имейл

По-рано Nokia заяви, че нейната лунна мрежа ще „осигури критични комуникационни възможности за много различни приложения за предаване на данни, включително жизненоважни функции за управление и контрол, дистанционно управление на лунни марсоходи, навигация в реално време и стрийминг на видео с висока резолюция“.

Използване на данни

Ако някога искаме да живеем на Луната, ще се нуждаем не само от интернет връзка. Инженерният гигант Rolls-Royce например работи върху ядрен реактор, който да осигури енергия на бъдещите обитатели и изследователи на Луната.

Едно от нещата, които Nokia се надява да постигне с лунната си мрежа, е да открие лед на Луната. Голяма част от лунната повърхност сега е суха, но последните безпилотни мисии до Луната доведоха до откриването на остатъци от лед, уловени в защитени кратери около полюсите.

Такава вода може да бъде пречистена и използвана за пиене, да се разпадне на водород и кислород за използване като ракетно гориво или да се отдели, за да осигури кислород за дишане на астронавтите.

„Бих могъл да видя това да се използва от бъдещи експедиции, които да продължат да изследват Луната, тъй като това наистина изглежда като основен тест на възможностите, преди да започне да се използва с търговска цел за допълнителни изследвания и потенциални бъдещи операции. Добивът на полезни изкопаеми изисква наличието на много инфраструктура и правилните данни за това къде се намират определени ресурси.“

добави Саг пред CNBC

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини