8.4 C
София

SpaceX продаде 100 хиляди Starlink терминала

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Генералният директор на компанията SpaceX Илън Мъск обяви, че вече са продадени и доставени 100 хиляди терминала за осигуряване на бърз сателитен интернет на жителите от 14 държави. Едновременно с това в редица други страни са подадени заявки за получаване на лиценз за предоставяне на същата услуга.

Ръководителят на SpaceX добави, че през изтеклите три седмици броят на Starlink потребителите е нараснал с 10 хиляди души. Към края на месец юли глобалният сателитен интернет Starlink на SpaceX имаше 90 хиляди потребители.

Starlink е проектът за сателитен интернет на Илън Мъск, в рамките на който ще бъде изградена гигантска мрежа от десетки хиляди сателити, осигуряващи бърза интернет връзка във всяка точка на планетата. Бета версията на тази онлайн услуга стартира в края на 2020 година, като абонаментът за ползването на сателитни интернет струва $99 на месец, като в тази сума не са включени доставката, данъците, терминалът и закрепването на сателитната антена. Комплектът Starlink Kit включва сателитна антена, подставка, захранващ модул и Wi-Fi рутер. Цената на на този комплект, който всъщност е терминалът за връзка със Starlink, е почти $500.

Наскоро SpaceX обяви, че ще започне разпространението на мобилните версии на терминалите за Starlink, които могат да се използват от самолети, кораби, тежкотоварни автомобили и т.н.

Да напомним, че направлението Starlink ще бъде обособено в отделна компания, която след няколко години ще осъществи своето първо публично представяне на акции на борсата (IPO).

Абонирай се
Извести ме за
guest
21 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини