fbpx
-1.7 C
София

SpaceX сглоби най-голямата ракета в историята

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

SpaceX сглоби пълноценен прототип на ракетата Starship с две степени (първата степен е бустерът Super Heavy, а втората степен е самият Starship), който трябва да извърши първия орбитален полет. Височината на ракетата е 120 метра и това е най-голямата ракета, от които някога са били сглобявани за полети в космоса. Самото сглобяване на Starship бе показано в реално време в YouTube канала на NASASpaceflight.

Космическата компания на Илън Мъск от няколко години разработва двустепенната свръхтежка ракета за многократно използване Starship. През това време бяха тествани редица прототипи, като някои от тях се взривиха, но други се издигнаха на известна височина и меко кацнаха на земята.

Сглобяването на прототипа Starship SN20 на тази ракета започна тази пролет и именно той трябва да извърши първия полет в орбита около Земята. SpaceX вече обяви какво трябва да се случи по време на този полет. След изстрелването и отделянето на бустера Super Heavy, който трябва да кацне във водата на мексиканския залив, втората степен на Starship трябва да излезе в орбита и да извърши една непълна обиколка около Земята, а след това да кацне в Тихия океан близо до Хаваите.

В началото на месец август SpaceX обяви, че е готов 70-метровият бустер SN 20, който разполага с 29 кислородно-метанови ракетни двигателя Raptor. Той вече бе транспортиран до ракетната площадка, където малко по-късно бяха инсталиране и останалите 6 двигателя също Raptor на космическия кораб Starship, който всъщност е втората степен на ракетата. Да напомним, че тежката ракета Super Heavy ще се използва за извеждането на космическия кораб Starship в орбита около Земята.

Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Шишо/Петкан/Мъск/Радо
Шишо/Петкан/Мъск/Радо
3 месеца

Шишо/Петкан/Мъск/Радо

{insert_pro_musk_comment_here}

Мъск
Мъск
Отговор на  Шишо/Петкан/Мъск/Радо
3 месеца

Moron/RussianTroll/Illiterate/Fool

{insert_hate_musk_comment_here}

Шишо
Шишо
Отговор на  Мъск
3 месеца

🙂 право в десетката!

Фройд
Фройд
3 месеца

Какви ли комплекси се избиват с тоя размер?

Ъъъ
Ъъъ
Отговор на  Фройд
3 месеца

Гравитационни…

Шишо
Шишо
Отговор на  Фройд
3 месеца

руцки. Нали при тях всичко е „най“.
Как не можа да се сетиш сам?

Последна редакция 3 месеца от Шишо
Уазката
Уазката
3 месеца

Не ми е симпатичен Мъск и култа към него, но от уважение труда на инженерите и младите хора в екипа направили тая ракета им пожелавам успех! И дано всички ракети за в бъдеще остават само за мирни цели.. Но едно нещо леко ме гложди-от края на 50-тте, изтрелваме подобен род ракети и не вярвам тези в аполо програмите да са били по-назад във всяко отношение от тази.(не говорим за връщащите се степени което също не е нова идея) Тогава, след като компютри,електроника,инженерен дизайн напреднаха толкова рязко и толкова много продължаваме с този първобитен начин на изстрелване? Не би ли трябвало… Виж още »

asd
asd
Отговор на  Уазката
3 месеца

Степените за многократно използване не са нова идея, но чак сега тази идея бе реализирана. Засега начините за напускане на земното притегляне са огромна химическа ракета (примерно старшип+супер хеви), космически асансьор (за него нямаме достатъчно здрав и лек материал). Ако искаш можеш да развиеш идеята си за антигравитация и да я приложиш на практика в Ютуб. Вероятно ще те затрупат с оферти от всички космически компании.

Мъск
Мъск
Отговор на  asd
3 месеца

Така е, засега химическите ракети са единствения начин.
А това за антигравитацията е само научна фантастика.
Най просто погледнато:
антигравитация = отрицателна маса.
А такова животно няма.

Уазката
Уазката
Отговор на  Мъск
3 месеца

А химическите ракети какво преодоляват? Отрицателна маса?
Не са единствения начин, а единствения за сега начин.. (което пак не се знае до колко всъщност е валидно понятие..предвид Браун-Филд ефекта и изследванията по тяхната теория)

Шишо
Шишо
Отговор на  Уазката
3 месеца

Само да вметна че на мен не ми харесва култа към уазките, газките, масквичите, ладите. Но винаги съм им симпатизирал, защото без тях живота ще е само напред и нагоре – нещо като антигравитация или като поредния успех на някое от начинанията на Мъск. Но пък всички тези заводи/марки са тъй нужни когато се заговори за оптимизация на броя пазачи край адовите котели.

Уазката
Уазката
Отговор на  Шишо
3 месеца

Само така! Мразене му е майката и замяна на портрета на Ленин с този на Мъск! Смяна на героя не на приказката..или идеологията И добре, че е свети Мъск.. , че ако не бе той такива като Циоколвски и Фон Браун щяха да продават плодове и зеленчуци на пазара в Илиянци.. Тия пък тъпанари участвали в изграждането на Сатурн 5..тц тц тц..живи да ги оплачеш.. Едвам успели две черти на кръст да направят , но пък ето св.Илон им открехна далаверата Странно някак си, как част от екипа на африканеца са все хора на наса или участвали в програмите им,… Виж още »

Нови ревюта

Подобни новини