8.6 C
София

Кратък филм за абсурдите при патентите и законите за авторското право

Най-четени

Първите закони за защита на интелектуални продукти датират отпреди няколкостотин години, но по това време тяхната философия е била съвсем различна от това, в което са превърнати сега. В началото основната задача на тези норми е била да забърза и ускори прогреса като даде малко време на гениалните творци и изобретатели да си върнат инвестициите, които са направили за създаването на своите интелектуални продукти. Първите закони за защита на авторското право са били фокусирани върху общото благо. В наши дни обаче, регулацията на идеи и интелектуални произведения е всичко друго не, но не и в интерес на прогреса.

По-долу можете да видите един кратък филм на режисьора Кърби Фъргюсън, в който с възможно най-прости думи е обяснено защо в момента законите за защита на авторски продукти вредят на хората, на прогреса и на света като цяло.

Основната теза на Фъргюсън е, че всичко най-хубаво, което имаме е резултат на копиране и модифициране. Всичко ново е ремикс на нещо старо. Но ако всяко старо нещо бъде защитено от закон и не може да бъде пипано, как ще вървим напред? Сегашната патентна система, която е общопризната по целия свят е така направена, че служи не на общото благо, а за забогатяването на шепа хора, които са на път да блокират напълно всякакъв прогрес и напредък в науката и технологиите. Авторските продукти са защитени за толкова дълъг период от време, че преди да станат публична собственост вече губят напълно полезността и смисъла си.

Едно от най-вредните явления в наши дни са патентните тролове, които не правят нищо друго, освен да купуват патенти, за да съдят други компании, които са използвали защитените идеи. Патентните тролове не създават каквото и да е, а възползвайки се от законите напълно легално блокират възможността за произвеждането на по-евтини и добри лекарства, уреди и софтуерни продукти.

Във филма на Кърби Фъргюсън е разгледана и практиката при софтуерните патенти, където се защитава идеята за нещо, което все още не съществува, но би могло да бъде направено. За целта се използват общи приказки, които могат да бъдат тълкувани двусмислено и да покрият огромна гама от продукти, които стават забранена територия след регистрирането на патента.

Everything is a Remix Part 4 from Kirby Ferguson on Vimeo.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини