2.6 C
София

Европейският съд: европейските социални мрежи не са длъжни да филтрират трафика

Най-четени

Съдът на Европейския съюз постанови вчера, 16 февруари, че социалните мрежи не могат да бъдат принуждавани да филтрират трафика, генериран от потребителите, съобщава агенция „Франс Прес“.

Решението на съда бе произнесено във връзка с иск, подаден от Белгийското общество на писателите, композиторите и издателите SABAM срещу местната социална мрежа Netlog. Организацията настояваше за добавяне на филтър към Netlog, който да блокира разпространението на съдържание, нарушаващо авторските права на членовете на обединението.

В отговор от Netlog заявиха, че инсталирането на такъв филтър ще бъде в противоречие с разпоредбите на Директивата за електронната търговия в Европейския съюз. Съдът се съгласи с аргументите на представителите на социалната мрежа, като посочи, че задължението за следене на съдържанието ще наруши установения чрез европейското законодателство баланс между защитата на авторските права, защитата на личните данни на потребителите и свободата за осъществяване на бизнес.

Ще припомним, че през месец ноември миналата година SABAM претърпя аналогично поражение в съдебния процес срещу интернет доставчика Tiscali. Тогава организацията подаде съдебен иск, в който поиска внедряването на технология, която да осигури филтриране на „пиратския трафик.“ Съдът обаче отхвърли иска с аргумента, че това ще наруши правата на потребителите за свободен обмен на информация и може да навреди на бизнеса на интернет компаниите, тъй като изисква монтирането на сложно и скъпо компютърно оборудване.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини