fbpx
0.3 C
София

Краят на една ера: Facebook премахва сексуалността, религията, адреса и политиката от профила ви

Актуализацията на най-голямата социална мрежа в света ще Ви попречи да съобщавате определени данни в профила си - сбогом на първите дни на социалните медии.

Най-четени

От Facebook тихомълком обявиха, че ще премахнат няколко категории информация от профилите на потребителите, включително религиозни възгледи, политически възгледи, адреси и полето „Интересува ме“, което показва сексуалните предпочитания. Промяната влиза в сила от 1 декември.

Малката, но красноречива промяна, забелязана от консултанта по социални медии Мат Навара, показва, че Facebook иска да мислите по различен начин за платформата в наши дни. В ранните дни на Facebook хората прекарваха блажени часове в попълване на профилите си. Това беше друго време. Информацията на страницата Ви играеше много по-голяма роля във Facebook, отколкото профилите в по-новите платформи за социални медии, където биографията рядко се състои от повече от няколко изречения и понякога от линк. Десетилетие на проблеми с поверителността направи доброволното предоставяне на лична информация по-малко забавно и безгрижно. Някои хора дори въвеждат фалшиви данни, мислейки, че могат да заблудят алгоритмите.

„Като част от усилията ни да направим Facebook по-лесен за навигация и използване, премахваме няколко полета от профила: Интереси, Религиозни възгледи, Политически възгледи и Адрес“, каза Емил Васкес, говорител на Meta. „Изпращаме известия на хората, които са попълнили тези полета, като ги уведомяваме, че те ще бъдат премахнати. Тази промяна не засяга възможността на никого да споделя тази информация за себе си на други места във Facebook.“

Промяната отразява по-широките усилия на Meta в областта на връзките с обществеността. Като цяло технологичната индустрия иска обществеността да прави разлика между „чувствителни“ данни и това, което може да се нарече „обикновени“ данни. Meta например ще ви каже, че Instagram и Facebook не използват чувствителни данни за реклама, въпреки че тази промяна настъпи едва след като изследователите откриха сериозни проблеми.

Facebook трябваше да премахне така наречените чувствителни категории за таргетиране на реклами, като раса, регион и сексуална ориентация, след като наруши Закона за жилищните права, позволявайки на рекламодателите да използват системите ѝ, за да използват тези демографски данни за адаптиране на реклами за жилища, което на практика дискриминира определени зрители. Рекламодателите реагираха, като се насочиха към заместители, като например насочване на реклами въз основа на интереса към еврейските празници, а не буквално на факта, че някой е евреин. Оттогава Facebook премахна хиляди други категории, които се използват за подобни цели.

Но все още има много данни, които можете да използвате, като например информация за местоположението или история на сърфирането в интернет, които могат да разкрият чувствителни подробности, за които се предполага, че са забранени. Неотдавнашно проучване също така разкри, че Facebook анализира демографските данни на хората, изобразени в рекламите, и използва тези данни, за да насочва рекламите към потребители от различни раси, възрасти и полове. Например белите хора е по-малко вероятно да виждат реклами с чернокожи.

Като оставим настрана споровете, Facebook също така работи за рационализиране на платформата, която е пълна с едва използвани функции и претрупани, объркващи интерфейси. Facebook си спечели лоша репутация не само заради причиняването на обществени проблеми, но и защото просто вече не е готин. Потребителите напускат платформата на тълпи и дори Instagram, по-младият и малко по-модерен брат на Facebook, отбелязва спад в употребата си.

В резултат на това компанията е в тежко финансово състояние. Само миналата седмица тя съкрати 11 000 служители. Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг промени цялото бъдеще на компанията, като се отдалечи от социалните медии и се насочи към целта за изграждане на смесица от виртуална и добавена реалност, която той нарича „метавселена“. Но междувременно Facebook и Instagram все още са единственият източник на приходи за Meta. Whatsapp, въпреки че е най-популярната услуга за съобщения в света, все още не е допринесла със значителни приходи за крайния резултат на Facebook. Ръководителите на компанията се затрудняват, докато работят за обръщане на низходящата спирала, опитвайки се да актуализират платформите и да се придържат към тенденциите в ерата на социалните медии след TikTok.

Намаляването на начините, по които можете да актуализирате профила си, в известен смисъл е признание за поражение. Светът продължи напред и Facebook отново трябва да се движи бързо, ако иска да остане актуален и на мода.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини