Краят на OpenOffice е близо

2
253


Някога най-добрата алтернатива на MSOffice, днес OpenOffice е свидетел на последните си дни. Макар и да се мъчи отдавна, може би съвсем скоро проектът ще отиде в забвение. Това коментира материал на ArsTechnica.

Джон Бродкин от медията се е натъкнал на дискусионна тема в мейл листата на Apache.org със заглавие: „Какво ще включва пенсионирането на OpenOffice“, започната от Денис Хамилтън, вицепрезидент в Apache OpenOffice.

 “Редовно забелязвам, че проектът Apache OpenOffice разполага с ограничен капацитет да поддържа проекта по един устойчив начин. Смятам убедено, че няма готови разработчици, които притежават капацитета, способностите и волята да допълнят екипа, който все още поддържа проекта“, допълва той.  Все още не са взети никакви решения, но Хамилтън смята, че „пенсионирането на проекта“ е твърде вероятно и борда на директорите на Apache се интересуват как би се процедирало, ако се вземе решение да се сложи край на OpenOffice.

Голяма част от хората, които се грижеха за офис пакета се прехвърлиха да работят по LibreOffice, проект стартирал в началото на 2015г. и за разлика от него, OpenOffice е зле поддържан софтуер – последната версия – 4.1.2. – излезе през октомври 2015г. и всъщност това бе единствената междинна версия и обновление излизало през миналата и тази година. В момента даже има известна уязвимост за пакета, коментира Ars. Тя все още не е покрита, като екипът, който осигурява поддръжката на проекта обмисля издаването на частичен фикс (под формата на междинна версия – 4.1.3) вместо да направи по-сериозни усилия, за да се справи с проблема.

Това, което се обмисля е изходният код да остане достъпен до всички, а издадените версии да се вкарат в архив, а на потребителите ще се предлага възможността да преразгледат алтернативи на пакета, коментира Хамилтън.

OpenOffice води началото си от 2000г., когато Sun Microsystems придоби StarOffice и пусна софтуера като програма с открит код. През 2010г. Sun на свой ред бяха придобити от Oracle и така се роди LibreOffice, проект, използващ кодовата база на OpenOffice, а Oracle прехвърли проекта към Apache Software Foundation.

Поддръжката на LibreOffice се осъществява от Document Foundation в борда, на която влизат групи и компании, като Free Software Foundation, GNOME, Canonical, Google и Red Hat.

Още през април миналата година се заговори за края на проекта, но сега явно нещата са сериозни и се вижда края на OpenOffice, който все още си има една нелоша потребителска база. Ars предава, че само за 2015г. има 29 млн. сваляния на инсталационния файл на офис пакета, като голяма част от тези потребители са на Windows и Mac.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
marian.borisovcybercop Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
marian.borisov
marian.borisov

Цитат:


ache Software Foundation


Цитат:


компании, като Free Software Foundation and GNOME and companies such as Canonical, Google и Red Hat


Това Google Translate ще го преведе по-добре…

cybercop
cybercop

Особено „Gnome Canonical“, каквото животно не съществува. Oracle, придобиха OpenOffice с цел да извиват ръцете на големите компании – лошо описаните спонсори на Document Foundation. След, като отцепилите се от проекта разработчици, добре спонсорирани, създадоха Libreoffice, Oracle нямаше какво да правят с това скъпо за издръжка притежание и го подариха на Apache фондацията. Оттогава вегетира, като лоша версия на Libreoffice. Добре е да има алтернативи, но истински, а не, като осакатени подобия на по- развити проекти. Според мен, доста повече си заслужава да се инвестира в Abiword и други подобни проекти.