fbpx
22.4 C
София

Краят на OpenOffice е близо

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Някога най-добрата алтернатива на MSOffice, днес OpenOffice е свидетел на последните си дни. Макар и да се мъчи отдавна, може би съвсем скоро проектът ще отиде в забвение. Това коментира материал на ArsTechnica.

Джон Бродкин от медията се е натъкнал на дискусионна тема в мейл листата на Apache.org със заглавие: „Какво ще включва пенсионирането на OpenOffice“, започната от Денис Хамилтън, вицепрезидент в Apache OpenOffice.

 “Редовно забелязвам, че проектът Apache OpenOffice разполага с ограничен капацитет да поддържа проекта по един устойчив начин. Смятам убедено, че няма готови разработчици, които притежават капацитета, способностите и волята да допълнят екипа, който все още поддържа проекта“, допълва той.  Все още не са взети никакви решения, но Хамилтън смята, че „пенсионирането на проекта“ е твърде вероятно и борда на директорите на Apache се интересуват как би се процедирало, ако се вземе решение да се сложи край на OpenOffice.

Голяма част от хората, които се грижеха за офис пакета се прехвърлиха да работят по LibreOffice, проект стартирал в началото на 2015г. и за разлика от него, OpenOffice е зле поддържан софтуер – последната версия – 4.1.2. – излезе през октомври 2015г. и всъщност това бе единствената междинна версия и обновление излизало през миналата и тази година. В момента даже има известна уязвимост за пакета, коментира Ars. Тя все още не е покрита, като екипът, който осигурява поддръжката на проекта обмисля издаването на частичен фикс (под формата на междинна версия – 4.1.3) вместо да направи по-сериозни усилия, за да се справи с проблема.

Това, което се обмисля е изходният код да остане достъпен до всички, а издадените версии да се вкарат в архив, а на потребителите ще се предлага възможността да преразгледат алтернативи на пакета, коментира Хамилтън.

OpenOffice води началото си от 2000г., когато Sun Microsystems придоби StarOffice и пусна софтуера като програма с открит код. През 2010г. Sun на свой ред бяха придобити от Oracle и така се роди LibreOffice, проект, използващ кодовата база на OpenOffice, а Oracle прехвърли проекта към Apache Software Foundation.

Поддръжката на LibreOffice се осъществява от Document Foundation в борда, на която влизат групи и компании, като Free Software Foundation, GNOME, Canonical, Google и Red Hat.

Още през април миналата година се заговори за края на проекта, но сега явно нещата са сериозни и се вижда края на OpenOffice, който все още си има една нелоша потребителска база. Ars предава, че само за 2015г. има 29 млн. сваляния на инсталационния файл на офис пакета, като голяма част от тези потребители са на Windows и Mac.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини