fbpx
8.6 C
София

Основателят на Coinbase намекна, че компанията ще започне да предоставя банкови услуги

Най-четени

По-широката крипто общност все по-разпалено обсъжда продължаващите последици след затварянето на три големи американски банки, а вече се появиха и призиви за създаване на компания, предлагаща необанкови услуги за индустрията. Silicon Valley Bank (SVB), която традиционно обслужва иновативни стартъпи от различни сектор, беше закрита от Калифорнийския отдел за финансова защита и иновации на 10 март.

Причините около нейното затваряне все още се изясняват, но новината първоначално предизвика смут в крипто индустрията, основно при емитента на USD Coin Circle, който има над 3,3 милиарда долара от своите 40 милиарда долара резерви, заключени в банката. Signature Bank, която също обслужва редица компании в сектора, срещна подобна съдба на 12 март. Банковият регулатор в Ню Йорк пое контрола над банката, за да предотврати евентуален домино ефект, докато клиентите на SVB и Signature Bank се бореха да изтеглят средствата си.

Колапсът на Silicon Valley Bank се отрази особено тежко на Circle, като нейният стейбълкойн, USDC, за кратко загуби своята фиксация към щатския долар, воден от появилата се несигурност около способността на компанията да емитира и изкупува токена. USDC успя да възвърне обвързаността си с долара, след като главният изпълнителен директор на Circle Джеръми Алер обяви, че компанията си е осигурила ново банково партньорство.

Като се имат предвид сътресенията от последните няколко дни, крипто индустрията все по-сериозно започва да разглежда ползите и вредите от връзките с традиционните финансови институции. Повлиян от дебатите в социалните мрежи, главният изпълнителен директор на Coinbase Брайън Армстронг използва Twitter, за да обяви, че от крипто борсата вече са обмисляли въвеждането на функции, които потенциално биха могли да заобиколят рисковете от нестабилност в банковата система или да служат за преодоляване на пропуски в нея.

Райън Лаки, главен стратегически директор на фирмата за крипто застраховане Evertas, постави под въпрос дали от борсата действително са обмисляли предлагането на необанкови услуги на лица и компании с висока нетна стойност на активите си. Армстронг отговори уклончиво, че Coinbase ще трябва да разкрие редица нови услуги в платформата си и че „банкирането с пълен резерв изглежда много по-привлекателно в момента“. От Coinbase потвърдиха, че държат около 240 милиона долара в Signature Bank, но очакват да възстановят всичките си парични наличности.

Затварянето на SVB и Signature Bank предизвика опасения от появата на домино ефект в мрежата на регионалните банки в САЩ. По информация на Bloomberg Федералният резерв и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите обмислят създаването на фонд за покриване на депозити в банки със затруднения.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини