fbpx
8.6 C
София

Федералният резерв започва разследване на причините за срива на Silicon Valley Bank

Най-четени

От Федералния резерв (ФЕД) ще разследват факторите, довели до фалита на Silicon Valley Bank (SVB) – включително как самите те са контролирали и регулирали вече рухналата банка. От ФЕД обявиха на 13 март, че заместник-председателят по надзора Майкъл Бар „води процедура по ревизия на контрола и регулирането на SVB.“, като резултатите ще бъдат публично оповестени до 1 май.

„Събитията около Silicon Valley Bank изискват спешен, задълбочен и прозрачен преглед от страна на Федералния резерв.“, заявява председателят Джером Пауъл.

„Трябва да проявим търпение и да извършим внимателен и задълбочен преглед на това как сме контролирали и регулирали тази компания и какви поуки трябва да си извадим от този случай.“, добавя заместник-председателят Бар.

SVB беше закрита от Калифорнийския отдел за финансова защита и иновации на 10 март, без да се посочи конкретна причина за принудителното затваряне на банката. Въпреки това, Silicon Valley Bank беше на ръба на фалита поради сериозни проблеми с ликвидността, свързани с големи загуби от инвестиции в държавни облигации и с тегления на средства от изплашени вложители.

Това беше втората голяма банка в САЩ, която се срина миналата седмица след ориентираната към криптовалутите Silvergate Bank, като нейната компания майка Silvergate Capital Corporation обяви влизане в доброволна ликвидация на 8 март. В допълнение към хаоса, друга американска прокрипто банка затвори врати на 12 март, когато регулаторните органи в Ню Йорк поеха контрола върху Signature Bank.

Последното съобщение от Федералния резерв идва само ден след като бе обявено пускането на програма за срочно финансиране на банки на стойност 25 милиарда долара, която цели да подпомогне финансовите институции с проблемна ликвидност, да ограничи по-нататъшни сривове и да защити вложителите. Администрацията на президента Джо Байдън предприе бързи действия в това отношение, като вчера от Белия дом обявиха, че:

„Американците могат да бъдат сигурни, че банковата система е в безопасност. Вашите депозити ще бъдат налични, когато имате нужда от тях. Никакви загуби няма да бъдат поети от данъкоплатците.“

Байдън добави също, че ръководството на рухналите банки ще бъде държано отговорно за техните фалити и намекна за образуването на възможни правни действия срещу тях. Той също така призова регулаторите да прилагат по-стриктен банков надзор и подчерта, че ще бъдат проведени задълбочени разследвания и по трите случая.

Въпреки финансовите трусове, крипто пазарите проявиха устойчивост, като общата пазарна капитализация на криптовалутите дори отчете ръст и вече е над 1 трилион долара. Най-сериозен удар понесе емитента на USDCoin Circle, чиято стабилна монета за кратко изгуби фиксацията си към долара, но съумя бързо да я възстанови.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини