Щатски законодатели са написали отворено писмо до Facebook,в което призовават компанията да спре разработката на своята криптовалута Libra. Тя може да създаде „изцяло нова глобална финансова система, базирана в Швейцария, която да се съревновава с долара и щатската монетарна политика.“

„Имаме намерения да проведем публични изслушвания за рисковите и ползите от развитието на криптовалутата и да разгледаме възможните законодателни решения. Ако имплементацията не спре, преди ние да сме готови, има риск от нова базирана в Швейцария финансова система, която е прекалено голяма.“, пишат политиците.

В писмото Libra се определя като нещо, което предполага сериозни притеснения по отношение на поверителността, търговията, националната сигурност и монетарната политика. Не само за двата милиарда потребители на Facebook, но и за инвеститори, потребители, като цяло за глобалната икономика.

Писмото е подписано Максин Уотърс, представител от долната камара на Конгреса на САЩ, заедно с 4 други конгресмени. Документите, които бяха публикувани за Libra и Calibra, дават малко информация за намеренията, ролята, потенциалната употреба и сигурността на тези продукти, смятат конгресмените. Това е показателно за огромните рискове и липсата на ясни регулаторни механизми за защита. При липсата на подходяща регулация и без достатъчен надзор, Libra поставя под заплаха САЩ и глобалната финансова стабилност.

В писмото се споменават редица проблеми с поверителността във Facebook, включително скандала с Cambridge Analytica, в който беше даден достъп на трето лице до информацията на над 50 милиона потребители, без тяхното знание.

„Тъй като Facebook е вече в ръцете на над четвърт от световното население, важно е Facebook и партньорите на компанията да спрат имплементацията на Libra, докато регулаторите и Конгреса имат възможност да изследват проблемите и да вземат мерки.“, пише още в писмото.

Facebook се срещна с помощниците на конгресмените

Писмото идва няколко дни след като е имало брифинг на Facebook пред помощници на конгресмени. Там са говорили за своя Libra проект. Един от тях анонимно споделя какво е имало на срещата. Сред директорите на Фейсбук е бил и човека, който оглавява политиката на Libra. Целта е валутата да тръгне през 2020-та година. Това бил удължен срок, но никой от представителите на политиците не сметнал, че това е наистина дълъг срок. Попитани за детайли около кошницата валути, към която ще бъде вързана валутата Libra, представителите на FB не дали задоволителни отговори.

Този месец ще има две изслушвания за Libra пред Конгреса.

Миналия месец Kомисията по банкиране, жилищно строителство и градоустройство на Сената на САЩ заяви, че ще проведе изслушване по отношение на Libra на 16 юли. To e озаглавено „Разглеждане на предложената дигитална валута на Facebook и съображенията за защита на личните данни“.

Комисията задава въпроси на Facebook по отношение на работата върху валутния проект. Как всичко ще работи и до колко компанията е търсила сътрудничество с регулаторите и пазарните наблюдатели.

След това стана ясно, че изслушване ще има и пред Комисията по финансови услуги – на 17 юли.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
3 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Капитализъм
Капитализъм

Както вече казах, последните неща, които останаха в контрола върху държавите и наддържавните структури са: – контролът над финансите; – монополът върху здравеопазването; – силовите структури – полиция и армия; След като контролът над финансите бъде разбит от новите технологии, следва и революция в здравеопазването благодарение на Big Data, ИИ и нови ниши като биоинжинеринга /Google/. При подобен сценарий, държавата ще е напълно безсмислена и хората ще почнат още повече да я игнорират като структура, следва игнориране на законодателната власт. Държавата ще е неспособна да финансира собствените си административни услуги, защото ще й е трудно да събира данъци или такси,… Виж още »

ngc-bg
ngc-bg

Ето това е нагледен пример за добре поднесена пропаганда (предишните опити тук, в коментарите под новините бяха доста нескопосани). Трябва да има доста истини, които умело да се поднесат с нужният нюанс, така че стадото да има доверие. Доверие – ключова дума със семантика дълбоко в подсъзнанието… всички основни похвати са добре изпълнени: Има реторика, има сваляне на нивото в разговора с жаргонни изрази, има исторически препратки, има изкривен анализ като уводна част и силна пропаганда в края. Да противопоставяш анархия и архаика е отдавна отхвърлено във философията между другото, а „пост-държавно общество“ е директна препратка към Маркс. Някои добре… Виж още »

Умерен Ретроград
Умерен Ретроград

Това малко звучи като: – Хайде да правим тройка с теб и жена ти. – Ама аз не искам! – Е добре де, ти няма да участваш. Създаването на “криптовалута” (частично) свързана със долара, и то такава зад която стои голяма (американска) компания може само да е от полза за американската финансова система. Обаче цуки може да си направи либрето и без участието на долара, но върху други валути. Всъщност фейсбуковата “либре” не е криптовалута, щото зад нея има “нещо” докато зад биткойна и другите подобни измами няма нищо. И либрето далеч не е първата блокчеин базирна инфраструктура за трансфер… Виж още »

Мирослав
Мирослав

Ха ха ха уплашиха се илюминатите, рептилите, масоните и всякакви други заподозрени. Libra щеше да е първата криптовалута с реални финансови параметри. Само, че ще „дръпне“ много потенциални крипто-потребители.

Конфеденциалност?? Каква е тя сега, при настоящите криптовалути? Използваните приложения за електронен портфейл ти иска достъп до камера, местоположения и ред други които оставят потребителя чистак гол. Смешни!

Dave
Dave

Либрата едвали ще дръпне много хора защото всеки който ползва крипто иска да не се знае колко пари има и за какво ги ползва, при либрата това го няма. Така че едвали много хора ще отидат там.

иБаси
иБаси

Хахахаха, няма такава измама, няма такава излагация! Какво стана с демокрацията, пазарните принципи и всичко останало?!?!
Първо „ритаха“ с/у Хуауей (индиректно с/у Китай) и като ги сритаха по кокълчетата си подвиха опашките като посрани, сега ритат с/у собствените си компании… Веселбата е на макс с Палячото-Перчем! 🙂 🙂 🙂

баба ти
баба ти

По-скоро се притесняват, че трябва да печатат нови хартийки да раздават на балъците като помощи след като се набълбукат пишман инвестори и тарикати с поредното крипто гoвно

Dave
Dave

ти си бълбукай заплатата тогава и не ни мисли нас, аз от 10г не съм имал шеф и не съм плащал такси на банка а вече имам хардуер за над 100 000лв само ако го продам на старо…