Facebook със значителна крачка назад относно амбициите си за Libra

1
479

Екипът зад водената от Facebook дигитална валута, Libra, обяви няколко ключови промени в проекта. Ще бъде направена крачка назад по отношение на мащаба на работа. Концепцията за монетарен инструмент, който може да е конкуренция на валутите и да ги подмени, вече е в миналото.

Никой няма да се учуди, че решението е взето в отговор на притесненията и критиките на редица правителства и организации. От някои хора обаче това се приема като подсилване на амбициите за превръщането на инициативата в реалност.

Какво се променя?

Организацията Libra ще премине към разработката на няколко индивидуални дигитални стейбълкойна. Всеки от тях ще е вързан към различна официална валута. Все още идеята за разработка на многовалутна монета е факт. Разликата е, че тя няма да бъде вързана към кошница от различни национални валути, а към други едновалутни монети.

Друг интересен момент е, че дигиталната валута малко или много ще се отдалечи от блокчейн. Вместо оригиналната идея за система без разрешения, Libra търси начин да „предложи на новите участници възможност да се състезават за включване в предоставянето на услуги в основната мрежа и да участват в нейното управлението“.

Ще се случи така, че това да не пречи на Асоциацията да отговори на изискванията на регулаторите.

Третата новост е, че Facebook планира да пуска дигиталната валута на етапи, обясняват от Axios.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари