fbpx
8.6 C
София

USDC възвърна своята фиксация към долара… за сега…

Най-четени

Стабилната монета на Circle, USD Coin (USDC), се изкачи обратно до своята фиксирана стойност от $1 след потвърждение от главния изпълнителен директор Джеръми Алер, че резервите на компанията са в безопасност и вече има нови банкови партньори.

Според данните на CoinGecko USDC е нараснал с 3,3% през последните 24 часа до $0,99. Цената на стейбълкойна падна до едва $0,87 през уикенда заради появилите се опасения за резервите на Circle на стойност $3,3 милиарда, държани в Silicon Valley Bank (SVB), която беше затворена от Калифорнийския отдел за финансова защита и иновации на 10 март. Освен това, компанията разполага и с необявено количество резерви, замразени в наскоро фалиралата Silvergate Bank.

В своя публикация в Twitter от 12 март Алер похвали действията на правителството на САЩ и Федералния резерв (ФЕД) за тяхната програма за финансиране на стойност $25 милиарда, с цел подпомагане на банки с затруднена ликвидност, като SVB:

„100% от резервите на USDC също са в безопасност и ще завършим трансфера на оставащите ни средства от SVB към BNY Mellon. Както беше обявено по-рано, операциите по ликвидност за USDC ще бъдат възобновени, щом банковата система заработи в понеделник.“

Джеръми Алер добави също, че след колапса на Signature Bank на 12 март, Circle вече не е в състояние да емитира и изкупува обратно USDC чрез системата SigNet и че временно ще се „разчита на сетълменти чрез BNY Mellon“. Главният изпълнителен директор е уверен, че нещата ще се развият бързо в това отношение, тъй като компанията вече си е осигурила „потенциален нов партньор за осъществяването на банкови транзакции и автоматизирано издаване и обратно изкупуване“ на стабилната монета. От ФЕД заявиха, че системният риск за Signature Bank е бил елиминиран и че всички нейни депозанти ще бъдат напълно обезщетени.

Изявлението на Алер и съобщенията на Федералния резерв бяха последвани от значително повишаване на цените на всички крипто активи, като общата пазарна капитализация на криптовалутите вече е над $1 трилион след резкия спад до $961 милиарда на 11 март. Стойностите на активи като Bitcoin, Ether, Cardano, Polygon и Solana отбелязаха солиден ръст от съответно 10,6%, 11,4%, 12,3%, 11,7% и 15,1% само през последните 24 часа. Интересното е, че това се случва въпреки колапса на Signature Bank. Тя бе считана за последната банка в САЩ с положително отношение към криптовалутите, след краха на Silvergate Bank и SVB. Сега, след като и Signature Bank затвори врати, местните крипто компании и инвеститори започнаха да се питат дали индустрията има бъдеще в страната.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини