Интересна и поучителна история бе публикувана тези дни. В пълна тайна в орбита бе изведен секретен американски сателит, но само след няколко часа любители астрономи с радиотелескопи и оптични телескопи откриха сателита, уточниха неговите орбитални параметри и дори с висока вероятност определиха неговия тип.

Ракетата-носител Delta-IV със секретния военен сателит NROL-47 бе изстреляна от космодрума Ванденберг на 12 януари в 22:11 UTC. Още при първата си обиколка над Европа сателитът бе засечен от радиоастронома Сиз Баса (Cees Bassa). Характеристиките на сигнала показаха, че височината на орбитата е около 1100 километра.

След още няколко орбити, друг ентусиаст – Скот Тили (Scott Tilley), след няколко измервания уточни параметрите на орбитата. Скот и Сиз обединиха усилията си и получиха точните параметри на секретния NROL-47 — 1,048 x 1,057 километра с наклон от 106.00°. Тези данни бяха достатъчни, за да може Сиз да открие сателита в оптичния диапазон.

Показаните в Глобалната мрежа първоначални снимки на инсталираната на площадката ракета показаха приблизителния азимут – сателитът ще бъде изведен в ретроградна орбита (срещу посоката на въртене на Земята). Конкретната модификация на ракетата-носител и наклона на орбитата подсказват, че NROL-47 е от сателитите за радарно разузнаване от програмата „Архитектура на визуализацията на бъдещето (Future Imaging Architecture, FIA).

Благодарение на изтичането на информация от Едуард Сноудън се знае, че тези сателити се наричат Topaz. Азимутът е малко по-различен – досега тези сонди се извеждаха на 123°, а сега измерванията на астрономите показаха азимут в района на 109°. Решаващи бяха приетите сигнали от сателита, които подсказаха, че това все пак е Topaz. Разликата се обяснява с това, че група от 4 космически апарата работи в диапазона от 54° северна ширина до 54° южна ширина, където се намират зоните на активност. Орбитата на NROL-47 показва, че сателитът ще работи самостоятелно от 74° северна ширина до 74° южна, покривайки малко населени райони. По подобен начин действат американските разузнавателни сателити Lacrosse/Onyx.

Възможността за точното определяне орбитата на секретните сателити далеч не е всичко. Едни от най-известните снимки на датския астроном -любител Ралф Уодерберг (Ralf Vandebergh) е на американските сателити за оптично разузнаване Key Hole KH-11/12. Именно той засне и секретния сателит USA-129 от разстояние 336 километра.

Разбира се, развитите страни разполагат със собствени центрове за контрол на космическото пространство, които се използват за наблюдение и на чуждите сателити. Радарите и оптичните системи дават възможност да се узнаят размерите и формата на космическите апарати, както и тяхното разглеждане с недостъпно за любителите качество. Така например, лазерният далекомер на руската система „Сажен-Т“ определя параметрите на орбитата на сателитите с точност до 2 сантиметра. Но тези данни са засекретени и никой не ги публикува в уеб-пространството.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анонимен
Анонимен

лазерният далекомер на руската система „Сажен-Т“ определя параметрите на орбитата на сателитите с точност до 2 сантиметра.

Преди няколко години китайците простреляха от Земята техен сателит в космоса
а после американките простреляха техан сателит от плаващ кораб(още по трудно -клати се ).

Та 2 см. са ясни за какво са – ще падат простреляни тайните сателити.