fbpx
21.3 C
София

Към 2030 година в САЩ цената на слънчевата енергия ще падне до 2 цента за киловатчас

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Министерството на енергетиката на САЩ (DOE) преминава към нов етап от развитието на възобновяемите източници на електрическа енергия. Новата цел на това ведомство е да се намали цената на Слънчевата енергия с 60% за периода от следващите 10 години. Това означава че от сегашните 4,6 цента за киловатчас към 2030 година тя трябва да падне до 2 цента на киловатчас.

Традиционните слънчеви панели като правило преобразуват слънчевата светлина в електрическа енергия с помощта на разнообразни фотоелектрически материали. Според пресмятанията на DOE, към 2035 година тази технология ще може да генерира едва от 30 до 50% от електроенергията в страната. Това не е достатъчно за реализацията на плана на новия президент на САЩ Джо Байдън относно декарбонизацията на енергийния сектор. Ето защо управлението по технологии на слънчевата енергия на САЩ (SETO) предлага по-активното развитие но следните три перспективни технологии: използването на перовскит, но тънки филми кадмиев телурид (CdTe) и използването на концентрирана слънчева енергия (CSP).

За постигането на тези цели DOE дава $128 милиона, които ще станат катализатор за привличането в енергийните проекти на по-мащабно частно финансиране.

DOE ще действа постепенно – първоначално ще започне с намаляване цената на слънчевата енергия до 3 цента за киловатчас, което трябва да стане към 2025 година. Първите $40 милиона ще бъдат дадени за научноизследователска и развойна дейност в областта на използването на перовскит в слънчевите панели, като вече са подготвени 22 проекта за по-ефективно производство и по-бърза комерсиализация на тези слънчеви панели от ново поколение. Още $14 милиона ще получи новият изпитателен център за независима проверка производителността на панелите от перовскит. Правителството на САЩ анонсира и конкурса Perovskite Startup Prize, като тази инициатива има за цел да даде на младите компании стартов капитал в размер на $3 милиона, които ще бъдат използвани за насърчаване развитието на технологиите с използването на перовскит в частния сектор.

Що се отнася до CdTe филмите, то Националната лаборатория за възобновяеми източници на енергия на САЩ ще създаде консорциум за насърчаване развитието на съответните слънчеви панели и ще предостави на специалистите и разработчиците $20 милиона рисков капитал. Задачата на този консорциум е същата – разработване, тестване и комерсиализиране на ново поколение слънчеви панели. По-късно Министерството на енергетиката ще даде още $7 милиона за проекти по увеличаването на технологичното време на живот на силициевите фотоелектрически системи от 30 на 50 години, за да се намалят експлоатационните разходи на тези слънчеви панели.

Останалите $33 милиона ще бъдат изразходвани за няколко проекта по концентрацията на слънчево-топлинната енергия (CSP). За разлика от фотоелектрическите технологии, които директно преобразуват слънчевата светлина в електричество, CSP използват топлинната енергия на слънчевата светлина за въртенето на турбини, които генерират електрическа енергия. И още, компанията Sandia National Laboratories започва изграждането на център за тестване на компонентите и системите на CSP от ново поколение.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Logitech MX Anywhere 3S – тих и функционален мъник

Преди няколко дни Logitech представи официално своята нова мишка MX Anywhere 3S. Ако следите Kaldata редовно, то със сигурност знаете, че периферията на този...

Подобни новини