fbpx
-0.8 C
София

Лабораторно създаденото месо вече е само на крачка от масата ни

Най-четени

През 2013-та година видяхме първия лабораторно създаден бургер. Отнем две години и над 250 хиляди долара. Беше използвано много малко количество говежди клетки, за да се създаде месото, в холандска лаборатория.

Вкусовите качества на бургера преминаха всички тестове. И много бързо започна да се говори как лабораторно създаденото месо ще помогне за спирането на глада по света и какво ли още не.

Започнаха да се появяват много компании, които да преследват тази цел

Сред тях са такива като Beyond Meat, Aleph Farms, Finless Foods, Impossible Foods и Mosa Meat. Последната е създадена от двама учени, които стоят зад гореспоменатия първи изкуствен бургер.

Осем години по-късно, това месо все още не е в чиниите ни, а по лабораториите и медиите. Изглежда това е на път да се промени. В началото на тази година, щатската UPSIDE Foods обяви строежа на завод за производство на такова месо. Израелската компания Future Meat пусна първия си завод през миналия месец – с капацитет от 500 килограма на ден, еквивалент на 5 хиляди хамбургера.

Вече имаме установена технология за производство както и нарастващи капацитети

Истината е, че това не е първата модификация на месото като храна. Когато производството на животински продукти след Втората световна избухва в САЩ, най-големият производител на пилешко, заедно с USDA прави нещо интересно.

Правят състезание, в което фермерите се състезават да чифтосат пилетата с най-голям добив на месо, и то най-вече в областта на бутчетата и гърдите.

И породата, която печели това състезание (The Chicken of Tomorrow) се превръща в най-използваната.

Друг пример е чифтосването на месодайни и млекодайни породи крави, без рога, за да може животните да се хранят по-равномерно на пасището. Това води до по-хармоничен размер на животните в стадото.

През 50-те години, FDA в САЩ позволява използването на стероидни хормони, за увеличаване на растежа на телета и овце и за увеличаване на натрупването на месо.

Разликата между тогава и сега е, че тогава се е търсило просто повече месо. Сега идеята е водена от етични и екологични мотиви. Заради това гоним създаване на месо в лаборатория, а не от животни.

В същото време търсенето на месо се увеличава и ще се увеличава

Според сектора за създаване на изкуствено месо, а и не само, просто на планетата, която става все по-гладна, няма достатъчно ресурси. Създаването на месо от клетки в лаборатория ще позволи да се вдигне предлагането и хората да се изхранват при използването на по-малко вода и земя. Ще се намалят вредните емисии. Пропонентите на идеята изтъкват и, че ще се намали риска от бактериално замърсяване на месото, като например със салмонела. Няма да се използват антибиотици.

Ще унищожи ли традиционното животновъдство вълната от изкуствено месо?

Има основателни притеснения за това. От Mosa Meat обясняват, че това не е непременно така.

„Ще имаме нужда от много по-малко крави, но все още ще ни трябват крави, за да създаваме нашите бургери. Да взимаме клетки от тях. Също така ще работим усилено с фермерите, които отглеждат храната, с която храним нашите телешки клетки.“, обясняват от там.

Тази компания взима клетки от живи животни. Една малка проба е достатъчна, за създаването на около 80 хиляди бургера.

С увеличаването на производството, тези компании казват, че ще имат нужда от много работници. Да, секторът на животновъдството ще бъде разтърсен, но не непременно ще има вълна от безработица, добавят от TheDailyBeast.

Ще видим ли това месо на масата си, в чинията си, в бургера си скоро?

От Mosa Meat посочват няколко неща, които сочат точно за настъпващата хранителна революция:

  • Огромен научен прогрес в областта
  • Регулаторно разрешение за месото в Сингапур
  • Количеството и качеството на компаниите в сектора расте главоломно
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини