Лаптоп с най-опасните вируси се продава при начална цена $1,2 милиона

5
1826

Стар лаптоп с шест работещи опасни компютърни вируси бе представен на аукцион от китайски художник като произведение на изкуството с име „Постоянството на хаоса“.

Великите произведения на изкуството често имат сложна история, докато бъдат признати от обществото. Но досега нито едно от тях не е било заплаха за техния притежател. Persistence of Chaos (постоянството на хаоса) може да се окаже именно такова изключение. Това е специална инсталация, създадена от китайския художник Гуо О Донг (Guo O Dong), която всъщност е обикновен лаптоп с шестте най-опасни вируса. Той е безопасен докато не бъде свързан с локална мрежа или интернет, или към него се включи флаш стик.

Според автора на Persistence of Chaos, основната цел е била да се докаже вероятността за нанасяне на физическа вреда от страна на абстрактния цифров свят. Интересно е, че Persistence of Chaos е създаден по поръчка на компанията DeepInstinct, специализирана в използването на изкуствен интелект и дълбокото машинно обучение в осигуряване на киберсигурността.

„Ние имаме представа, какво се случва в компютрите, но мисълта, че това не може да ни навреди, е абсурдна. Вирусите, които се използват като оръжие, могат да повлияят на електрическите мрежи и на обществената инфраструктура. Те могат да нанесат съществени вреди“.

Използван е лаптоп модел NC10-14GB от 2008 година с 10,2-инчов дисплей, заразен с вирусите ILOVEYOU, MyDoom, SoBig, DarkTequila, BlackEnergy и WannaCry.

Лаптопът вече е изложен в аукцион, а неговата първоначална цена е $1,2 милиона. Търговете започват на 27 май.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Клон
Клон

Дайте някой лев и ще ви продам лаптопа на баща ми който има доста повече гаднярчета в харда хуехуе xD

user
user

„Той е безопасен докато не бъде свързан с локална мрежа“
Ако към тази локална мрежа са свързани само linux машини абсолютно нищо не може да им направи този лаптоп.

асасд
асасд

Сигурен ли си?

Мангалата
Мангалата

Да сигурен съм!

lll
lll

Хак да му е на този, който се навие да си я вземе тази простотия.