Лаптоп с най-опасните вируси се продава при начална цена $1,2 милиона

5
2018

Стар лаптоп с шест работещи опасни компютърни вируси бе представен на аукцион от китайски художник като произведение на изкуството с име „Постоянството на хаоса“.

Великите произведения на изкуството често имат сложна история, докато бъдат признати от обществото. Но досега нито едно от тях не е било заплаха за техния притежател. Persistence of Chaos (постоянството на хаоса) може да се окаже именно такова изключение. Това е специална инсталация, създадена от китайския художник Гуо О Донг (Guo O Dong), която всъщност е обикновен лаптоп с шестте най-опасни вируса. Той е безопасен докато не бъде свързан с локална мрежа или интернет, или към него се включи флаш стик.

Според автора на Persistence of Chaos, основната цел е била да се докаже вероятността за нанасяне на физическа вреда от страна на абстрактния цифров свят. Интересно е, че Persistence of Chaos е създаден по поръчка на компанията DeepInstinct, специализирана в използването на изкуствен интелект и дълбокото машинно обучение в осигуряване на киберсигурността.

„Ние имаме представа, какво се случва в компютрите, но мисълта, че това не може да ни навреди, е абсурдна. Вирусите, които се използват като оръжие, могат да повлияят на електрическите мрежи и на обществената инфраструктура. Те могат да нанесат съществени вреди“.

Използван е лаптоп модел NC10-14GB от 2008 година с 10,2-инчов дисплей, заразен с вирусите ILOVEYOU, MyDoom, SoBig, DarkTequila, BlackEnergy и WannaCry.

Лаптопът вече е изложен в аукцион, а неговата първоначална цена е $1,2 милиона. Търговете започват на 27 май.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари