Лекарство за астма намалява риска от тежко протичане на COVID-19

0
1026

Често използвано лекарство за лечение на астма намалява необходимостта от хоспитализация на пациенти, които са третирани с него, с потвърдена диагноза COVID-19, както и намалява времето за възстановяването им от вируса и изчезване на симптомите, ако бъде прието в рамките на седем дни от появата на първите симптоми, съобщиха изследователи от университета в Оксфорд във вторник, както отразяват от Ройтерс.

Констатациите са направени след средностепенно проучване на стероидния медикамент будезонид, продаван като лекарството Pulmicort (Пулмикорт) във фармацевтичната мрежа, произвеждано от фармацевтичната компания AstraZeneca, както и често използването за лечение на белодробна обструкция и тежки затруднения с дишането при редовни пушачи.

Проучване в рамките на 28 дни със 146 пациенти предполага, че при инхалиране будезонид намалява риска от спешна помощ или хоспитализация с 90% в сравнение с обичайната терапия и медикаменти, които пациентите с коронавирус получават, съобщават от Оксфордския университет.

Изследователите казват, че изпитването е вдъхновено от факта, че пациентите с хронични респираторни заболявания, на които често се предписва инхалирането на стероиди, са развили значително по-слаби симптоми и далеч по-рядко се е налагало да бъдат откарани в болница, когато им е била поставена диагноза COVID-19, тъй като са приемали лекарството през последните седмици или в ранните дни от проявата на първите си дихателни симптоми.

Първоначалните данни от проучването също установяват, че доброволците, лекувани с будезонид, свалят високата температура по-бързо и развиват по-малко странични симптоми.

„Вълнуващо е, че относително безопасно, широко достъпно и добре изучено лекарство… може да окаже влияние върху натиска, който болниците изпитват по време на пандемията“, каза Мона Бафадел, водещ изследовател на проучването.

Преди няколко години лекарството Пулмикорт е било първостепенно за производителя AstraZeneca, като в последно време постепенно бива заменено от по-новото лекарство Symbicort като алтернативно за лечение на астма.

Резултатите от изследването на Оксфорд тепърва ще бъдат публикувани в рецензирано списание и предстои да бъдат потвърдени.

2.6 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари