Лекарят, помогнал в спирането на дребната шарка, обяснява колко всъщност е сериозен COVID-19

7
2533

Според някои учени появата на световни епидемии е неизбежна. За това е говорел Лари Брилиънт на TED презентация преди цели 14 години. По неговите думи:

„Над един милиард души ще се разболеят. Около 165 милиона ще бъдат жертвите. Ще има глобална депресия, и това ще струва на икономиката (на САЩ) от 1 до 3 трилиона долара… По-лошо от 100-те милиона загинали ще бъде единствено многото повече хора, загубили работата си и осигуровките си…“

Сега сме изправени срещу заплахата от COVID-19 и макар все още не е достигнал мащаба, за който говореше Брилиънт, перспективите не са добри.

Брилиънт е участвал в проучване на Световната здравна организация в борбата срещу дребната шарка, както и срещу грипа, полиомиелита и дори ослепяването. Оглавявал е филиала на Google, Google.org и е един от основателите на здравната платформа The Well. Той е съдействал в научната обосновка за наскоро популяризиралия се филм Contagion, най-силно онагледяващ настоящото положение. Сега обаче, като повечето американци, Брилиънт е под карантина в своя дом в Сан Франциско. Той даде интервю пред репортер на WIRED по телефона, споделяйки опасенията си около новия коронавирус.

По неговите думи светът твърде късно е обърнал внимание на заразата, върлуваща в Азия. Тъй като тя е нова, никога преди предавана по хора, и практически всеки може да се инфектира от нея. А това означава 7,8 милиарда – тоест, всички хора по света може да се разболеят. От друга страна преболедувалите COVID-19 имат имунитет. Не е сигурно обаче колко време вирусът ще се предава преди да бъде намерена подходящата ваксина. За Брилиънт това е ще е една от най-сериозните пандемии през това десетилетие.

Не че мерките, които предприемат правителствата, могат да ни предпазят напълно от заразата. Броят на потенциално заразените няма да спадне. Това обаче не значи, че те не трябваше да влизат в сила. Затварянето на училищата, отлагането на публични събития ще е от помощ в забавянето на действието на вируса. Поне до момента, в който бъде изобретена действаща ваксина. Според него държавите трябваше отдавна да се активизират (в САЩ 12 седмици са пренебрегвали упорито въпроса). А докато учените изобретят наистина ефективен лек, може да мине година.

За да се счита светът за окончателно безопасен, според Лари Брилиънт трябва да се случат две неща. Първо, много хора трябва да преживеят този вирус, за да имат имунитет. Второ, трябва да се намерят лекарства, които не просто лекуват срещу болестта. Те трябва и да могат да я предотвратят преди да са попаднали в индивида. За пример Брилиънт дава опита си от борбата срещу грипа през 2005. Правен е тест с „ваксиниране“ с тамифлу сред общност, в която има един единствен случай на грип. Заразата е била предотвратена. Учените разработиха и серум срещу ХИВ, инжектиран на хората преди всъщност да са изложени на вируса.

Причината Китай и Южна Корея да преборят толкова бързо вируса е навременния старт на голям брой тестове. Според Брилиънт примерът на Корея трябва да послужи като пример и за другите държави, отказали да изследват потенциално заразени туристи и имигранти. Все пак в Южна Корея бяха направени 200 хиляди теста за COVID-19 тогава, когато в САЩ те наброяваха едва хиляда. Самият тест трябва да бъде усъвършенстван, за да бъде по-евтин и лесен за извършване. В момента африкански страни като Зимбабве дори нямат необходимите средства, за да направят конвенционални проверки. Това, че оттам няма регистрирани случаи, не означава, че там няма коронавирус.

Според Брилиънт манията около маските е излишна. Най-подходяща е маската N95. Тъй като отворите ѝ са около 1 микрон големи, а COVID-19 – 3 микрона, защитата е сравнително по-висока от филтрите с ластици, продавани по аптеките. Те обаче трябва да се предоставят на лекарите и сестрите, които в момента са на предната линия в болниците и са най-силно изложени на опасността. А тях ги посещават много хора, не просто болните от COVID-19. Според него щом тези хора – лекари, сестри, полицаи, започната да дават отрицателни проби след евентуалното отшумяване на заразата, светът може да бъде спокоен.

Засега положението изглежда мрачно, но Брилиънт има надежда. Той даже е приятно изненадан от отзивчивостта на гражданите. В Щатите все повече млади хора помагат, като носят покупки на възрастните и на хора с дихателни проблеми. Всички лекари и сестри са в готовност. Чрез COVID-19 хората ще се вгледат в себе си и ще научат урока, че всеки трябва да допринесе срещу един силно негативен световен феномен

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари