Съоснователят на Google Лари Пейдж има и друга страст – летящите коли. Моделът се нарича Cora и се разработва от Zephyr Airworks с целта да се превърне в превозно средство, което не само се движи по път, но е способно и на вертикално излитане.

Сега Пейдж сключи сделка с новозеландската авиолиния Air New Zealand, която ще помага за пускането в експлоатация на услуга за автономни въздушни таксита.

Амбицията е очевидна, но този бизнес е изненадващо претъпкан, имайки предвид колко други компании, включително и Uber Elevate, работят по подобни идеи. В същото време обаче, партньорството с авиолиния може да донесе помощ при изчистването на регулаторните пречки и за по-бързото стартиране на проекта.

Cora е напълно електрическа машина с 12 перки, която има максимален пробег до 100 километра при скорост до 170 км/ч. Превозното средство не се нуждае от пилот или писта, така че може да бъде по-достъпно от всяка друга форма на въздушен транспорт.

„Cora прави съвсем реална възможността за бързо и безопасно придвижване от точка А до точка Б, при това без щети върху околната среда“, казва изпълнителният директор на Air New Zealand Кристофър Луксън.

Безпилотните тестове в Нова Зеландия вече са стартирали, макар досега Zephyr Airworks да не дава конкретна времева рамка за това кога можем да очакваме публични полети.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
2 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Станислав
Станислав
Коко
Коко

Има статистики които сочат, че броя жертви е значително по голям при наземен транспорт спрямо въздушен. Чудя се кога ли статистиката ще започне да клони в полза на въздушният транспорт .

mikgigs
mikgigs

a въртолет? какво му е?

AxOx
AxOx

Превозното средство не се нуждаело от пилот?!
Шофьор се казва на наземни превозни средства, а пилот се казва при въздушни..та щом това е въздушно превозно средство то управляващия също става пилот.
Като гледам предното колело и огромната задна опашка, надали е предназначено за истинско наземно предвижване.
За мен това си е чист портативен самолет с опция за вертикално излитане.

AxOx
AxOx

до всички дали ми отрицателни гласове – Ако това на снимката Ви прилича на кола, а не на самолет, то имате голям проблем.

Нормален
Нормален

Мене ми прилича на автобус, но със сигурност не е подводница.