Съоснователят на Google Лари Пейдж има и друга страст – летящите коли. Моделът се нарича Cora и се разработва от Zephyr Airworks с целта да се превърне в превозно средство, което не само се движи по път, но е способно и на вертикално излитане.

Сега Пейдж сключи сделка с новозеландската авиолиния Air New Zealand, която ще помага за пускането в експлоатация на услуга за автономни въздушни таксита.

Амбицията е очевидна, но този бизнес е изненадващо претъпкан, имайки предвид колко други компании, включително и Uber Elevate, работят по подобни идеи. В същото време обаче, партньорството с авиолиния може да донесе помощ при изчистването на регулаторните пречки и за по-бързото стартиране на проекта.

Cora е напълно електрическа машина с 12 перки, която има максимален пробег до 100 километра при скорост до 170 км/ч. Превозното средство не се нуждае от пилот или писта, така че може да бъде по-достъпно от всяка друга форма на въздушен транспорт.

„Cora прави съвсем реална възможността за бързо и безопасно придвижване от точка А до точка Б, при това без щети върху околната среда“, казва изпълнителният директор на Air New Zealand Кристофър Луксън.

Безпилотните тестове в Нова Зеландия вече са стартирали, макар досега Zephyr Airworks да не дава конкретна времева рамка за това кога можем да очакваме публични полети.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари