Сега, когато Великобритания вероятно няма да участва в сателититната система на ЕС за позициониране Galileo, това представя нов проблем за Лондон. Как да се получава най-точната навигационна технология, след като датата на Брекзит стане официална? С изграждането на собствена спътникова мрежа, очевидно.

Източници, разговаряли с влиятелния ежедневник The Telegraph, твърдят, че премиерът Тереза ​​Май е наредила създаването на система за позициониране на сателитите, изградена в Обединеното кралство. За момента бюджет до 100 млн. паунда (около 128,5 млн. Долара) вече е предназначен за „опипване на почвата“ за това как ще работи тя.

Официално обявяване може да се случи още тази седмица, според вътрешни лица. Не е ясно кога страната ще иска мрежата да е функционална, въпреки че това вероятно ще зависи от резултатите от първоначалното проучване.

Всяка саморазработена мрежа вероятно ще бъде скъпа (една оценка поставя цената ѝ на 3 млрд. паунда) и е лесно да се предвиди опозиция на плана, ако бъде изказан официално. Страната обаче има силни стимули да изгради собствени сателити, вместо да разчита на други. Обединеното кралство скоро може да няма достъп до най-точния криптиран сигнал на Galileo, а САЩ си запазват най-точните данни за собствената си военна служба.

Така вътрешната система може да бъде единственият начин да се постигне точността на местоположението и сигурността, която британските въоръжени сили и логистика биха искали.

Самата система Galileo е европейски проект на спътникова система за навигация, замислен като алтернатива на GPS и ГЛОНАСС, контролирани съответно от САЩ и от Русия. Още осем спътника трябва да бъдат изстреляни през следващите две години, а крайният им брой ще достигне 30 към 2019 г.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари